Svaz průmyslu a dopravy pomůže při získání víz do Číny a podpoře exportu

27.08.2012 10:56

Čínská strana vyjádřila při jednání ochotu zjednodušit udělování víz pro zástupce členských firem SP ČR.

Svaz průmyslu a dopravy pomůže při získání víz do Číny a podpoře exportu
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

 

Důraznější otevírání dveří našemu byznysu v Číně je jednou z klíčových aktivit Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Konkrétním příkladem je dohoda s velvyslancem Čínské lidové republiky v Praze o rychlejším udělování víz pro jeho členské firmy. „Čína je pro nás prioritní zemí a tomu odpovídají i naše snahy. Dobrou zprávou je, že čínská strana při setkání s našimi zástupci vyjádřila vstřícnost při zjednodušení udělování víz pro naše podnikatele,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci na Ministerstvu průmyslu a dopravy ČR k Exportní strategii Jaroslav Hanák, prezident SP ČR.
 
Jak vyplývá z průzkumů a odpovědí firem, jako jedna z překážek podnikání se opakovaně objevuje poměrně komplikovaná a časově náročná procedura získávání víz pro služební cesty do Číny. Problém nastává především tehdy, kdy jsou klíčovým zaměstnancům udělována například jen krátkodobá víza pro jeden vstup.
 
 Současně Jaroslav Hanák vyzval vládu, aby intenzivněji jednala se zástupci dvanácti prioritních zemí, tedy včetně Číny. „Je třeba osobními jednáními podpořit náš export, který táhne naši ekonomiku a upustit od takových kroků, jako je ve vztahu k Číně oficiální přijímání dalajlamy,“ upozornil Jaroslav Hanák.
 
Viceprezidenti SP ČR Pavel Juříček a Radek Špicar se již koncem července dohodli s velvyslancem ČLR v Praze Yu Qingtaiem a obchodním radou Fei Yixiangem na řešení problému vízových bariér mezi ČR a Čínou.
 
Obě strany vyjádřily zájem o rozvoj podnikatelských vztahů a odstranění vízových bariér. Čínský velvyslanec Yu Qingtai uvítal možnost užší spolupráce se Svazem v této otázce, ale i v dalších oblastech. Nabídnul, že každý registrovaný člen Svazu, který má na území Číny relevantní aktivity, může požádat o vízum pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR. Žádost pak bude vyřízena s co možná nejmenšími průtahy a žadateli by mělo být poskytnuto vízum v rozsahu dostatečném pro jeho pracovní aktivity.
 
Před podáním žádosti v uvedeném režimu je nutné, aby žadatel kontaktoval pověřeného pracovníka Svazu, kterým je Mgr. Pavel Fára, manažer pro mezinárodní vztahy pfara@spcr.cz a poskytl informace o svých aktivitách a požadovaných vízech. Ohledně vlastních požadavků čínské ambasády na vyplnění formuláře a dodané podklady doporučuje navštívit internetové stránky ambasády (http://cz.china-embassy.org/cze/).
 
Uvedený vstřícný krok je součástí snah Svazu podporovat vzájemný obchod a spolupráci, jejíž součástí jsou podnikatelské v zahraničí a mise čínských delegací v ČR. Dnes například v centrále SP ČR jednali představitelé technologického parku Shanghai Caohejing Hi-Tech Park Development Corp.
 
Delegace si vyměnila s naší stranou informace o stavu sektoru a jednala o možnostech spolupráce. Čínští představitelé vyjádřili zájem o firmy z moderních hi-tech oborů a společnosti ze sektoru realit, s nimiž by mohli spolupracovat při případných investicích. S dotazy ohledně výsledků jednání se lze obrátit na Pavla Fáru pfara@spcr.cz
 
Zástupci SP ČR pozorně sledují vývoj vztahů mezi ČR a Čínou. Ta je prioritní zemí s rostoucím významem a exportním potenciálem. Jak mimo jiné potvrzují výsledky šetření mezi více jak třemi sty firmami, které se v červnu účastnily konzultací s ekonomickými diplomaty a řediteli kanceláří agentury CzechTrade, zhruba pětina z nich (22 % ) má obchodní zájem o čínský trh.
 
Důležitosti česko-čínských obchodních vztahů napovídají i statistiky. V loňském roce naše firmy vyvezly do této země zboží a služby v objemu 29,5 miliardy korun, za první letošní půlrok šlo o více jak 17,7 miliardy korun. Celkový obrat dosáhnul za prvních šest měsíců tohoto roku téměř 164 miliard korun a vloni takřka 364 miliard korun.
 
Pro povzbuzení zejména tuzemského vývozu se SP ČR angažuje při odstraňování přímých technických překážek obchodu. Mimo jiné je jedním z devíti evropských zaměstnavatelských svazů, které svým vládám a Evropské komisi navrhují liberalizaci vízové povinnosti pro sousední země EU a některé východní trhy.
 
Jaroslav Hanák na výše uvedené tiskové konferenci zdůraznil význam další prioritní země, kterou je Indie. Ta se letos bude v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně prezentovat v rámci tzv. India show více jak stovkou firem. „Příjezd tak početné delegace indických firem je skutečně šancí pro naše firmy setkat se s indickými podnikateli a hledat možnosti spolupráce,“ uvedl prezident Svazu, který se spolupodílí na organizaci Česko-indického ekonomického fóra. Proběhne v úterý 11. záři na brněnském výstavišti.
 
Jako naprosto klíčovou zemí mimo Evropskou unii je pro naše exportéry dlouhodobě Rusko. „Z našich analýz vyplývá, že ruský trh je pro naše exportéry top trhem ze zemí mimo Evropskou unii,“ uvedl Jaroslav Hanák. Zájem o spolupráci projevuje i ruská strana, o čemž svědčí nebývale vysoká účast tamních firem na letošním MSV.
 
Prezident Svazu současně vyzval vládu, aby předložila konkrétní a mezi ministerstvy zkoordinovaný harmonogram zahraničních cest ústavních činitelů a návštěv zahraničních činitelů v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…