Symfonický orchestr Českého rozhlasu: Slavnostně s Bernsteinem a Mahlerem

21.09.2018 11:34

V pondělí 1. října otevře Symfonický orchestr Českého rozhlasu novou sérii abonentních koncertů, konaných ve Dvořákově síni Rudolfina.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu: Slavnostně s Bernsteinem a Mahlerem
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Pro tento večer se dramaturgie nechala inspirovat 100. výročím narození Leonarda Bernsteina a ke spolupráci přizvala jeho někdejšího žáka, dnes mezinárodně vyhledávaného dirigenta Johna Axelroda. Zatímco v první části večera vyslechneme Chichesterské žalmy, druhá je zadána pro Mahlerovu 4. symfonii G dur. Oba sopránové party přednese vynikající izraelská pěvkyně Chen Reiss. Koncert a s ním přímý přenos stanice Vltava začíná v 19.30.

John Axelrod absolvoval Harvardskou univerzitu. V roce 1982 procházel intenzivním vzděláváním u Leonarda Bernsteina, o 14 let později studoval také na Petrohradské konzervatoři u Ilji Musina. V současnosti působí jako umělecký, hudební a generální ředitel Královského symfonického orchestru v Seville. Z dřívějších angažmá připomeňme pozice hlavního hostujícího dirigenta Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi (2001–2017), hudebního ředitele Orchestre national des Pays de la Loire (2009–2013) nebo hudebního ředitele a šéfdirigenta Lucernského symfonického orchestru a divadla (2004–2009). Z operních prací jmenujme např. Bernsteinova Candida v Théâtre du Châtelet, Teatro alla Scala a Maggio Musicale Fiorentino, Evžena Oněgina v Teatro San Carlo v Neapoli nebo Martinů Mirandolinu v Teatro la Fenice v Benátkách.

Sopranistka Chen Reiss ztvárnila hlavní role v představeních nejproslulejších operních domů, mj. ve Vídeňské státní opeře. Dostává se jí také nádherných koncertních příležitostí, zpívala s Vídeňskou filharmonií pod taktovkou Zubina Mehty nebo Royal Concertgebouw Orchestra pod taktovkou Daniele Gattiho. Na dalších významných pódiích se představila pod taktovkou dirigentů, jako jsou Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Daniel Harding, Manfred Honeck, Marek Janowski, Paavo Järvi, James Levine, Mark Minkowski, Jonathan Nott, Christian Thielemann a Franz Welser-Möst. V prosinci 2014 byla Chen Reiss pozvána, aby zazpívala papeži Františkovi při vánoční mši.

Hodinu před začátkem koncertu, tedy od 18:30, se v Západním salonku v 1. patře Rudolfina uskuteční Setkání s dirigentem Johnem Axelrodem. Provází muzikoložka Eva Hazdrová-Kopecká. Vstup je volný pro abonenty a držitele vstupenek na tento koncert.

PROGRAM:
Leonard Bernstein (1918–1990): Chichesterské žalmy
Gustav Mahler (1860–1911): Symfonie č. 4 G dur

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
John Axelrod – dirigent
Chen Reiss – soprán
Český filharmonický sbor Brno, sbormistr Petr Fiala


DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 1. ŘÍJNA V 19.30 HODIN
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.
Záznam nabízí ve středu 3. října od 20 hodin ČRo D-dur.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…