Symfonický orchestr Českého rozhlasu získal exkluzivního hosta: Lukáše Vondráčka

14.09.2016 7:28

První účinkování českého klavíristy Lukáše Vondráčka s orchestrem na domácí půdě po závratném úspěchu v Soutěži královny Alžběty v Bruselu si může tuzemské publikum vychutnat 4. listopadu. V doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a pod taktovkou vynikajícího polského dirigenta Michała Nesterowicze zahraje v Rudolfinu Třetí klavírní koncert C dur Sergeje Prokofjeva. Rozhlasovým posluchačům zprostředkuje tento hudební zážitek přímý přenos ČRo Vltava.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu získal exkluzivního hosta: Lukáše Vondráčka
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Lukáš Vondráček je historicky první Čech, který získal zlato v nanejvýš prestižní a náročné Mezinárodní soutěži Královny Alžběty v Bruselu. V klavírním oboru má uvedené klání už devětasedmdesátiletou tradici a mezi dosavadními vítězi figurují mj. jména Emila Gillese nebo Vladimira Ashkenazyho, jednoho z Lukášových učitelů. Ten ostatně mladého interpreta seznámil také s představiteli významné agentury Harrison Parrott, která klavíristu zastupuje dodnes.

Jak s odstupem času a po všech zkušenostech přemýšlí o soutěži „zlatý medailista“? „Žijeme ve společnosti, která si potrpí na různé tituly a ráda srovnává. Byť se mi to nelíbí a hudební soutěže považuji v podstatě za nesmyslné, usoudil jsem, že nastal správný čas zkusit v Bruselu štěstí. Nikdy jsem nepochyboval o tom, že mám jako muzikant co nabídnout, ale člověk si občas potřebuje sáhnout na dno sil, aby naplnil svůj potenciál. Samozřejmě mi bylo jasné, že vítězství mi nikdo nezaručí, ale kdybych si nemyslel, že mohu vyhrát, do Belgie bych nejezdil. Přineslo mi to spoustu stresu, ale i nezapomenutelných zážitků. Dal jsem do toho vše. Srdce, duši, pot i slzy. Z českého pohledu je to historický úspěch, kterého si velmi vážím, a budu nadále pracovat, abych důvěru nezklamal.“

Mimořádný koncert 4. listopadu pořádá SOČR ve spolupráci s velvyslanectvím Polské republiky, Polským institutem v Praze a pod záštitou velvyslankyně Polské republiky prof. Grażyny Bernatowicz. Ve Dvořákově síni Rudolfina si tak připomeneme i Den nezávislosti Polské republiky. Hudební kulturu našich severních sousedů v programu reprezentuje Malá suita Witolda Lutoslawského a rovněž osobnost hostujícího dirigenta Michała Nesterowicze, kterého s Lukášem pojí už dřívější spolupráce: „Absolvovali jsme spolu turné po Španělsku s Baskickým národním orchestrem a za pár týdnů nás čeká vystoupení v polské Lodži s tamní filharmonií. Michał je velmi seriózní, kvalitní dirigent s přirozenou autoritou. Naše spolupráce byla vždy inspirativní a bezproblémová.“ Dalším polským pojítkem může být i fakt, že Lukáš Vondráček je absolventem Hudební akademie v Katowicích.

Prokofjevův Třetí koncert je poměrně novou skladbou v repertoáru Lukáše Vondráčka. Když jsme ho požádali o přiblížení okolností, momentů či osobností, které ho při nastudování skladby ovlivnily, dostalo se nám výpovědi, která naznačuje leccos o klavíristově přístupu k hudbě: „Co pro mě bylo určující pro zvládnutí tohoto či kteréhokoliv jiného díla, to vám bohužel nepovím, protože takto o hudbě neuvažuji. Každopádně od dob, kdy jsem cvičil deset hodin denně, už uplynula spousta let. V dnešním zápřahu by to jednak nebylo reálné a také si nemyslím, že by to bylo nutné. Často o hudbě přemýšlím, třeba v letadle. To mi někdy dá víc, než dlouhé hodiny u nástroje. Můj vztah k ní se vyvíjí každým dnem, podobně jako se vyvíjí má osobnost. Řekl bych, že dnes vše možná až příliš analyzujeme a rozebíráme do nejmenších detailů. Hudba má být osobní a emocionálně silná; ať si v ní každý najde to, co ho inspiruje, těší či dojímá.“

MIMOŘÁDNÝ KONCERT

Symfonického orchestru Českého rozhlasu ke dni nezávislosti Polské republiky

ve spolupráci s Velvyslanectvím Polské republiky a Polským institutem v Praze

Potlesk pro Lukáše Vondráčka a Michała Nesterowicze!

pátek 4. listopadu 2016

Rudolfinum, Dvořákova síň, 19:30

Program:

Witold Lutosławski: Malá suita

Sergej Prokofjev: Koncert pro klavír a orchestr č. 3 C dur, op. 26

---

Petr Iljič Čajkovskij: Symfonie č. 5 e moll, op. 64

Michał Nesterowicz (PL) – dirigent

Lukáš Vondráček (CZ) – klavír  

Koncert se koná pod záštitou velvyslankyně Polské republiky

Přímý přenos vysílá Český rozhlas Vltava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …