TA ČR: Rozvoj česko-německé spolupráce v oblasti energetického výzkumu a vývoje

21.01.2017 12:30

V rámci česko-německého strategického dialogu se 11. a 12. ledna 2017 uskutečnila v bavorském Erlangenu konference k problematice česko-německé spolupráce v oblastech energetického výzkumu a vývoje.

TA ČR: Rozvoj česko-německé spolupráce v oblasti energetického výzkumu a vývoje
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Akce se konala pod organizační záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT) a Federálního ministerstva pro vzdělávání a výzkum Spolkové republiky Německo (BMBF). Konference se zúčastnilo přes 70 zástupců německých a českých vysokých škol, výzkumných institucí a podniků, mezi nimiž byli i zástupci Technologické agentury ČR (TA ČR).

Zúčastnění zhodnotili stav dosavadního rozvoje česko-německé spolupráce ve výzkumu a vývoji. Vzhledem k úzkým hospodářským vazbám mezi oběma státy vyzdvihli i důležitost dalšího zintenzivnění této spolupráce, a to jak v rámci česko-německé dvoustranné relace, tak v rámci mnohostranných panevropských konsorcií. Důležitost spolupráce s německými protějšky lze z pohledu českých výzkumných organizací a podniků vnímat jako jeden z hlavních předpokladů jejich hlubšího zapojení České republiky do Evropského výzkumného prostoru.

V rámci plenárního zasedání druhého dne konference zazněly i prezentace finančních nástrojů podpory česko-německé spolupráce v oblastech energetického výzkumu a vývoji implementovaných BMBF, MŠMT a TA ČR. Na české straně budou tyto podpůrné finanční nástroje představovat zejména Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání, bilaterální česko-německá výzva vyhlášená v rámci programu EUREKA (program INTER-EXCELLENCE) a program DELTA.

Předseda TA ČR Petr Očko prezentoval německým kolegům činnosti TA ČR se zaměřením na mezinárodní spolupráci a energetický sektor v rámci programů DELTA a THÉTA. V rámci jednotlivých diskusních panelů v průběhu druhého dne konference byly prezentovány a diskutovány podmínky a možnosti obou programů.

V závěrečných projevech představitelů MŠMT a BMBF byla vyjádřena připravenost české a německé strany pokračovat v rozvoji strategického dialogu v oblastech výzkumu a vývoje a mj. navázat na dosavadní ročníky česko-německých vědeckých konferencí uspořádáním v pořadí již třetí obdobné akce, a to na počátku roku 2018 v České republice se zaměřením na téma nanotechnologií.

Více informací získáte na webových stránkách MŠMT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…