THMP: Lampář na Karlově mostě v době adventu

26.11.2018 17:31

Díky spolupráci městských společností Technologie hlavního města Prahy, a. s., a Pražská plynárenská, a. s., bude opět možné v předvánočním čase, od 1. do 23. prosince, potkat na Karlově mostě lampáře rozsvěcejícího plynové lampy. Rozsvěcování lamp bude vždy začínat kolem 16. hodiny, tedy současně s rozsvícením veřejného osvětlení.

THMP: Lampář na Karlově mostě v době adventu
Foto: thmp.cz
Popisek: Technologie hlavního města Prahy - logo

Stejně jako v minulých letech bude lampář v historickém obleku a s dlouhou tyčí cestou od Křižovnického náměstí rozsvěcet lampy na jedné straně mostu, aby se vzápětí při rozsvícení lamp na druhé straně mostu vrátil.

„Jsme rádi, že můžeme jako nový správce pražského veřejného osvětlení ve spolupráci s Pražskou plynárenskou, a. s. navázat na tuto oblíbenou aktivitu, která dokresluje předvánoční atmosféru Prahy,“ řekl Tomáš Novotný, místopředseda představenstva Technologie hlavního města Prahy, a. s.

Ačkoli se plynové osvětlení v Praze rozsvěcí automaticky, v době adventu vždy několik luceren rozsvěcí lampář. Obyvatelům hlavního města a jeho návštěvníkům tak přibližuje půvab plynového osvětlení a takřka zapomenutou práci lampáře.

Romantické plynové světlo dnes osvětluje celou historickou Královskou cestu, vedoucí od Prašné brány až na Hradčanské náměstí a Karlův most je tak jediným mostem na světě s plynovým osvětlením.

V Praze se začal používat svítiplyn k veřejnému osvětlení od poloviny září 1847 se zprovozněním Karlínské plynárny. Plynové světlo se používalo i v pražských parcích, zahradách, na nábřežích a ostrovech. V Čechách a na Moravě se nejdéle plynové světlo udrželo ve starých částech Prahy. Ještě v roce 1940 osvětlovalo pražské ulice a náměstí více než 9 tisíc plynových svítilen, nejvíce v pražské historii. Jako poslední byly převedeny ze svítiplynu na elektřinu koncem dubna roku 1985 osmiramenné stožáry na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici.

Během času se ale názory na osvětlení změnily a pýchu na vyspělou techniku vystřídala částečná nostalgie. V rámci projektu Magistrátu hl. m. Prahy se v roce 2002 plynové lampy, tentokrát na zemní plyn, opět do ulic Prahy vrátily. Mezi světovými městy je dnes Praha se svými 680 plynovými lucernami na 8. místě. Nejvíce plynových lamp svítí v Berlíně (30.000 světelných bodů), Düsseldorfu (14.000 světelných bodů) a také ve Frankfurtu nad Mohanem (5.200 světelných bodů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…