TV BRNO 1, patřící mezi největší regionální televize v ČR, nasazuje do zpravodajství umělou inteligenci

16.01.2024 8:24 | Tisková zpráva

První zpravodajství moderované umělou inteligencí uvidí diváci na obrazovkách ve vysílání TV BRNO 1, v pátek 1.března 2024 v 18 hodin. Hlavním důvodem zařazení (AI) do moderování televizních zpráv je dle slov ředitele TV BRNO 1 Pavla Doležala příležitost vyzkoušet něco nového. Potenciál AI vidíme i v dalších směrech při práci v televizním prostředí.

TV BRNO 1, patřící mezi největší regionální televize v ČR, nasazuje do zpravodajství umělou inteligenci
Foto: TV BRNO 1
Popisek: TV BRNO 1

Naše AI moderátory jsme pojmenovali jmény, která patří mezi jedny z nejčastěji používaná jména v České republice, Anna a Jan.

Naše umělá inteligence je určená pro moderování zpravodajství na TV BRNO 1. Moderátoři i jejich hlasy působí hodně uvěřitelně. Že to jde ukazuje již nyní testovací verze na webu TV BRNO 1, Facebooku i Tik Toku TV BRNO 1. Věříme, že pro televizního diváka to bude zajímavé. Vždyť s umělou inteligencí se brzy začneme setkávat téměř na každém kroku.

Otcem celého projektu na TV BRNO 1 je Jan Kynčl, který ke své práci na AI říká: Naši digitální moderátoři jsou vytvářeni jako tzv. AI avataři, což je technologie, která vytváří hyperrealistické osoby, které jsou plně syntetické a odrážejí náš lidský vzhled a napodobují naši řeč včetně mimiky a gest. Předlohou pro avatara může být i skutečný žijící i nežijící člověk ovšem pro náš projekt jsme použili plně syntetické předlohy neexistujících osob, takový avatar nestárne a neumírá. Tito avataři samozřejmě nerozumí textu, který je necháváme předčítat, a proto musíme do textu vkládat značky které upravují intonace, rychlost a frázování. V současné době máme k dispozici dva předdefinované hlasy, ale je v plánu vytvořit několik moderátorských avatarů lišící se věkem, pohlavím, barvou hlasu. I když technologie vypadá na první pohled téměř dokonale ještě musíme zapracovat na gestech, mimice, nádeších, popřípadě váhání hlasu či dikce, aby výsledek byl co nejpřirozenější.

A závěrem lehké odlehčení. Náš AI integrační tým pracuje také na hlasech, které budou ovládat i nářečí, což ve spojení s brněnským hantecem hodláme využít v některých zábavných speciálech. Při vytváření vlastních originálních umělých hlasů se nám mimoděk podařilo vytvořit hlas, který ráčkuje a také si velmi zdařile šlape na jazyk. Jsme tedy s jistou nadsázkou možná první na světě, kteří stvořili digitální řečovou vadu. I o tyto naše pokusy se s vámi podílíme na webu a sociálních sítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…