TVEL dodal komponenty paliva pro egyptský výzkumný reaktor

17.01.2019 15:34

Palivová společnost Rosatomu TVEL dodala do Egypta komponenty jaderného paliva určeného pro výzkumný reaktor ETRR-2.

TVEL dodal komponenty paliva pro egyptský výzkumný reaktor
Foto: Rosatom
Popisek: Budova s výzkumným reaktorem ETRR

Komponenty byly vyrobeny v podniku Novosibirskij zavod chimkoncentratov (NZCHK, součást TVELu), který je v rámci Rosatomu hlavním výrobcem jaderného paliva a jeho komponent pro výzkumné reaktory. Dodávky byly realizovány dle kontraktu, uzavřeného v roce 2018 mezi NZCHK a Egyptian Atomic Energy Authority, která má v Egyptě na starosti jaderný výzkum.

Dodané díly poslouží při výrobě jaderného paliva pro reaktor ETRR-2, který se nachází v egyptském centru jaderného výzkumu u města Inshas. Víceúčelový reaktor ETRR-2, dodaný Argentinci, je používán pro různé výzkumné práce v oblastech fyziky elementárních částic, materiálového výzkumu, jaderné medicíny a výroby radionuklidů.

„Uskutečnění tohoto obchodu bylo umožněno díky práci dvou týmů, jak zákazníkova, tak dodavatelova. Pro palivovou společnost TVEL představuje Egypt důležitý a perspektivní trh. V roce 2017 vstoupil v platnost kontrakt na dodávku jaderného paliva pro všechny čtyři bloky jaderné elektrárny El Dabaa o celkovém výkonu 4800 MW do konce jejich provozu. Kromě toho se dceřiná firma TVELu CPTI účastní jako subdodavatel projekčních prací na výstavbu suchého skladiště použitého jaderného paliva z elektrárny El Dabaa,“ uvádí starší viceprezident pro obchod a mezinárodní činnost TVELu Oleg Grigorjev.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…