TVEL podepsal smlouvu na dodávky paliva TVS-Kvadrat do švédské JE Ringhals

15.12.2016 17:18

Švédská společnost Vattenfall Nuclear Fuel AB podepsala 30. listopadu 2016 smlouvu s ruskou palivovou společností TVEL na dodávku paliva TVS-Kvadrat do JE Ringhals. Podle podmínek smlouvy začnou komerční dodávky paliva pro plné překládky v roce 2021.

TVEL podepsal smlouvu na dodávky paliva TVS-Kvadrat do švédské JE Ringhals
Foto: TVEL
Popisek: Palivo TVS-Kvadrat

Tento kontrakt zajistí společnosti Vattenfall AB (do této skupiny patří Vattenfall Nuclear Fuel AB) diverzifikaci dodávek jaderného paliva. Používání nového paliva navíc provozovateli umožní zlepšit ekonomiku provozu svých jaderných elektráren.

Palivová společnost TVEL (patřící do struktury ruské korporace Rosatom) díky tomuto kontraktu vstupuje s přímými komerčními dodávkami jaderného paliva na trh s tlakovodními reaktory západní koncepce.

„Se společností Vattenfall spolupracujeme už od roku 2008. V roce 2011 byl podepsán kontrakt na pilotní provoz několika palivových souborů. Tyto soubory jsou v provozu na bloku JE Ringhals 3. Všechny provozní parametry a chování paliva jsou doposud v mezích projektem očekávaných hodnot a nedošlo k žádným neočekávaným odchylkám. Naší prioritou je vysoká bezpečnost a spolehlivost ruského paliva,“ řekl prezident TVELu, Jurij Olenin, po podpisu kontraktu.

„Za dobu spolupráce se mezi našimi společnostmi vybudovalo velmi kvalitní vzájemné porozumění a obě strany úspěšně plní své závazky. Při vývoji paliva jsme použili nejmodernější technologická řešení a dlouholeté zkušenosti získané výrobou paliva pro reaktory typu VVER,“ dodal Olenin.

Per-Olof Nestenborg, výkonný ředitel Vattenfall Nuclear Fuel AB, vysoce ocenil ruské palivo a kulturu výroby v ruských výrobních podnicích. Řekl, že společnost Vattenfall AB může díky ruskému palivu zvýšit bezpečnost dodávek paliva a zlepšit ekonomiku jaderné elektrárny Ringhals.

"Tímto kontraktem vstupuje TVEL na pole západních tlakovodních reaktorů přímými dodávkami vlastního paliva. Doposud vyráběl palivo do západních reaktorů pro společnost AREVA z jejích komponent a s využitím především přepracovaného uranu. Tato spolupráce má kořeny již v polovině devadesátých let minulého století. Svůj vlastní produkt představil TVEL v roce 2008 a podpis kontraktu na komerční dodávky je logickým vyústěním procesu vývoje, licencování a provozního otestování zcela nového produktu. Takový proces v dnešních podmínkách zabere obvykle kolem deseti let, pokud se neobjeví zásadní problémy. To se v tomto případě zjevně nestalo. Kvalita materiálů a konstrukčních řešení z dílny TVEL je v odborných kruzích známa a respektována. Například AREVA zavedla do svých konstrukcí palivových proutků povlak ze slitiny M5, která má svůj předobraz v Rusku již po desetiletí používané slitině E110 a konstrukční řešení distančních mřížek má celou řadu předností ve srovnání s konkurencí,“ řekl Jozef Běláč, výkonný ředitel společnosti ALVEL.

Akciová společnost TVEL byla založena 12. září 1996 a je součástí státní korporace Rosatom. Je tvořena podniky na výrobu jaderného paliva, konverzi a obohacování uranu, výrobu plynových centrifug a patří do ní také vědecko-výzkumné ústavy a konstruktérské kanceláře. Je jediným dodavatelem jaderného paliva pro ruské jaderné elektrárny. TVEL zásobuje palivem 78 energetických reaktorů v 15 zemích, výzkumné reaktory v deseti zemích a také námořní reaktory flotily jaderných ledoborců. Jaderné palivo TVEL využívá každý šestý reaktor ve světě, včetně českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Všech devět českých jaderných reaktorů (šest energetických, dva výzkumné a jeden univerzitní) pracuje v současné době s palivem vyrobeným v Ruské federaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…