Tápete v insolvenčním procesu? Aplikace od FIT ČVUT vás jím provede

21.10.2021 14:21 | Tisková zpráva

Nová webová aplikace IsirExplorer nabízí přehled insolvenčních řízení v ČR s důrazem na proces oddlužení osob. Vyvinul ji student Fakulty informačních technologií ČVUT (FIT ČVUT) Ing. Pavel Tůma v rámci své závěrečné práce, založené na otevřených datech.

Tápete v insolvenčním procesu? Aplikace od FIT ČVUT vás jím provede
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

IsirExplorer poskytuje i takové statistiky o insolvenčním procesu, které doposud nebyly veřejnosti dostupné. Projekt vznikl pod Laboratoří otevřených dat FIT ČVUT za podpory neziskové organizace Hlídač státu.

Cílem diplomové práce s názvem „Systém pro agregaci a zobrazení dat o insolvenčních řízeních“ bylo vytvoření webové prezentace se statistikami o insolvenčních řízení v ČR. Výsledná aplikace IsirExplorer tak poskytuje veřejnosti přehledné a podrobné statistiky o insolvenčních řízeních. Data o stavech v krajích, věřitelích, správcích a statistiky procesu oddlužení jsou pro uživatele přehledně zobrazeny pomocí grafů, tabulek i map.

Je tak možné jednoduše zjistit objemy insolvencí, průměrnou výši přihlášených pohledávek, jejich počet a také úspěšnost jednotlivých insolvenčních správců včetně jejich odměny.

Anketa

Je kancléř Mynář dobrý člověk?

41%
34%
hlasovalo: 25131 lidí

„Údaje o průběhu jednotlivých řízení se zveřejňují v insolvenčním rejstříku v podobě PDF dokumentů. Podrobná data o insolvencích v současnosti nejsou zveřejňována žádným jiným způsobem a PDF formát není ideální pro strojové čtení,“ říká Pavel Tůma a dodává: „Navrhl jsem proto systém pro automatizované čtení údajů z PDF dokumentů v insolvenčním rejstříku a jejich přehlednou vizualizaci.“

Infrastrukturu pro uložení dat poskytl Michal Bláha, vedoucí portálu Hlídač státu. FIT ČVUT poskytla aplikační server a vedení diplomové práce Ing. Markem Sušickým z Laboratoře otevřených dat. Aplikace je dostupná ZDE, otevřený zdrojový kód ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1604 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 432. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.–200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201.–250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201.–250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251.–300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301.–350 místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete ZDE.

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze se zaměřuje na nejmodernější oblasti informatiky a informačních technologií. Nabízí moderní bakalářský, magisterský a doktorský studijní program Informatika. Velký zájem uchazečů o studium umožňuje dynamický rozvoj fakulty a výběrovost. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…