Technický útlum těžby v OKD má být pozvolný, prioritou vlády je nedopustit náhlé ukončení těžby

12.07.2016 18:54

Budoucnost těžební společnosti OKD byla tématem setkání předsednictva vlády s vedením společnosti OKD, které se uskutečnilo v pondělí 11. července na Úřadu vlády. Po něm následovala schůzka pracovní skupiny Rady hospodářské a sociální dohody ČR.

Technický útlum těžby v OKD má být  pozvolný, prioritou vlády je nedopustit náhlé ukončení těžby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Jednání se zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr průmysl a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala a předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka. Přítomni byli také zástupci hornických odborů a zaměstnavatelů.

Z jednání vzešel aktuální úkol pro MPO, MF a MPSV, a sice připravit ve vzájemné spolupráci pro jednání vlády 27. července souhrnný materiál, který bude obsahovat návrh řešení budoucnosti těžební společnosti OKD včetně možného zásahu státu formou úvěrového financování provozu těžebních lokalit. Materiál by měl obsahovat rovněž způsob řešení a financování jejich postupné technické likvidace.

Jednoznačnou prioritou vlády je nedopustit náhlé ukončení těžby a vytvořit podmínky pro další fungování společnosti v rámci insolvenčního řízení, což umožní plynulý a pozvolný přechod jejích zaměstnanců do jiných zaměstnání nebo předčasného důchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…