Technologie hlavního města Prahy: V Praze 6 byly pilotně instalovány nové unikátní lampy připomínající strom

07.09.2022 17:05 | Tisková zpráva

Díky popínavým rostlinám navíc přináší do města zeleň

Technologie hlavního města Prahy: V Praze 6 byly pilotně instalovány nové unikátní lampy připomínající strom
Foto: thmp.cz
Popisek: Technologie hlavního města Prahy - logo

V šesté městské části je od září o dva klasické stožáry veřejného osvětlení méně. Místo nich tam pilotně stojí tzv. zelené lampy, které jsou kromě svítidel osazeny dalšími prvky pozitivně zlepšujícími prostředí ve městě: květináči s popínavými rostlinami, lavičkou a také dnes populárními mlžítky, které ještě čeká napojení na vodní řad. Projekt, který zaštítila městská společnost Technologie hl. města Prahy (THMP), byl inspirován lampami ze Singapuru. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

„Říká se, že pod lampou je největší tma. V 21. století už to neplatí – pod touto bude nejen světlo, ale zároveň bude místem odpočinku a v souvislosti s klimatickými změnami také místem, které bude částečně ochlazovat bezprostřední okolí,“ vyzdvihl víceúčelovost testovaných lamp radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

Projekt je dle místopředsedy představenstva THMP Tomáše Novotného zejména pilotní: „Jedná se o náš první takový počin, v Praze dosud žádné lampy vybočující ze své klasické podoby a funkce nenajdete. Jedinečný je i tím, že je inspirován zahraničím, konkrétně Singapurem, kde se nachází osvětlené lampy připomínající strom. Ty naše české budeme vyhodnocovat tři roky,“ uvedl. 

První zelenou lampu najdou Pražané u železničního přechodu poblíž výstupu z metra Hradčanská, druhou pak v ulici Dejvická nedaleko železniční stanice Praha-Dejvice. „Lokace pro umístění lamp byly vybrány z toho důvodu, že je na těchto místech velmi komplikovaná či skoro nereálná výsadba stromů. Cílem však není nahrazovat živé stromy, ale umisťovat zeleň tam, kde by to nebylo jinak možné,“ vysvětlila Martina Kaňáková, předsedkyně Komise životního prostředí MČ Prahy 6. Právě na základě požadavku městské části projekt vznikl.

Popínavé rostliny vypěstovala pro potřebu zelených lamp Česká zemědělská univerzita. Jedná se přitom o různé druhy –? některé poskytnou stín, jiné stálou zeleň, voňavé a barevné květy nebo jedlé plody. V letošním roce je nejdůležitější jejich správné zakořenění, aby v tom příštím mohly růst. Předpokládá se, že v průběhu příštího roku by zeleň měla popínat již celou konstrukci lampy. O její údržbu se bude po celou dobu pilotního projektu starat MČ Praha 6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…