Technologie hlavního města Prahy získala licenci pro obchod s energiemi

24.11.2022 11:48

V budoucnu by ráda propojila výrobu se spotřebou

Technologie hlavního města Prahy získala licenci pro obchod s energiemi
Foto: thmp.cz
Popisek: Technologie hlavního města Prahy - logo

Energetický regulační úřad udělil městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) na dobu 5 let licenci pro obchod s elektřinou a plynem. Primární motivací THMP stát se licencovaným obchodníkem je stabilní zajištění energií pro veřejné osvětlení a pro další technologické celky, které pro Prahu spravuje. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

Lampy se sodíkovými výbojkami či LED světelnými zdroji spotřebují po celé metropoli společně zhruba 54 GW elektrické energie za rok, plynové lampy pak dalších 6 GW energií. MHMP dosud tuto spotřebu zajišťovala nákupem u třetích stran. Do budoucna by hlavní město Praha měla tuto spotřebu zajišťovat napřímo prostřednictvím vlastní městské společnosti. „Přistoupili jsme k vlastnímu zajišťování nákupu elektrické energie i plynu zejména pro veřejné osvětlení, abychom mohli v příštím roce elektřinu nakupovat napřímo od velkododavatelů nebo výrobců energií, a zajistit tím tak optimální balanci mezi nízkou cenou i riziky spojenými s dodávkami energií,“ uvedl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek a dodal, že tím Praze v době extrémních výkyvů cen nabídne stabilní dodávky energií za přijatelné ceny.

Licence zároveň společnosti umožňuje v budoucnu propojit vlastní výrobní zdroje se spotřebou. V letošním roce totiž THMP začala s instalací prvních fotovoltaických elektráren na střechách budov v majetku hlavního města Prahy a uvažuje i o tom, že by se mohla stát aktivním investorem do těchto zelených zdrojů elektrické energie. Vyrobenou energii by pak v budoucnu ráda zužitkovala nejen například pro veřejné osvětlení, ale i pro napájení lamp s dobíjecími stanicemi nebo chod vlastních provozních středisek. Ambicí je také rozšíření portfolia zákazníků, kterým by mohla nabídnout kombinaci zkušeností technologického partnera a zároveň kvalifikovaného obchodníka s elektrickou energií. Zejména tam, kde bude možné energetické zdroje a spotřebiče kombinovat v tzv. komunitním způsobu provozování a zúčtování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…