Tekutiny pro zaměstnance zajišťuje stále více firem, na daních totiž ušetří desetitisíce

21.06.2013 14:01

Stále více společností v České republice zajišťuje svým zaměstnancům pitný režim pomocí balených neperlivých vod či tekutin v plastových barelech. Náklady na zajištění pitné vody touto formou totiž přináší zaměstnavatelům kromě splnění zákonné povinnosti i značné daňové úlevy. Podle odborníků tak může středně velká firma ušetřit za rok až 30 000 korun.

Tekutiny pro zaměstnance zajišťuje stále více firem, na daních totiž ušetří desetitisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Podle nařízení vlády č. 178/2001 Sb., které se věnuje tematice ochrany zdraví zaměstnanců při práci, je zákonnou povinností zaměstnavatele zajistit zaměstnancům dostatečný pitný režim. Jednat se může o nákup balené pitné vody v PET lahvích či případně v barelech. Nařízení zahrnuje jak vodu slazenou a perlivou, tak i neslazenou a neperlivou. Daňový odpočet zaměstnavatele se však vztahuje pouze na vody bez minerálů a sladidel.

„Zákoník práce ukládá zaměstnavateli povinnost zajistit zaměstnancům bezpečnost a ochranu jejich zdraví. Do těchto povinností patří i zajištění pitné vody, nejčastěji pomocí balených vod či barelů o objemu 18,9 litru. Její množství musí být dostačující pro vykrytí pitného režimu zaměstnanců a zajištění první pomoci. Může se jednat o nápoje jakéhokoliv druhu, od slazených vod až po džusy,“ informovala Jana Martínková ze společnosti Activa, která mimo jiné vybavuje kanceláře vhodnými tekutinami. „Stále více firem se však na nás obrací s požadavkem dodání neperlivých, balených a neslazených vod. Náklady na pořízení tekutin si totiž mohou odečíst z daní. Firma do 70 zaměstnanců tak může za rok ušetřit až 30 tisíc korun," doplnila Martínková.

Podle odborníků představuje pro zaměstnavatele forma balené, neperlivé a neochucené vody nejčastější formu plnění zákoníku práce. „Poskytnutím nesycené a neminerální balené vody plní zaměstnavatelé svou zákonnou povinnost a náklady na její koupi jsou navíc daňově uznatelné. Je možné uplatnit nárok na odpočet DPH a není nutné odvádět pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Tato položka totiž nepředstavuje pro zaměstnance zdanitelný příjem," objasnila Gabriela Ivanco, manažerka oddělení daní organizace Mazars.

Zaměstnancům, kteří jsou vystaveni rizikové zátěži teplem či chladem, je dle zákona zaměstnavatel povinen poskytnout kromě pitného režimu i speciální ochranné nápoje. V případě porušení těchto povinností vystavuje riziku pokuty. Podle odborníků hrozí u vedoucích zaměstnanců také trestní odpovědnost, a to v souvislosti s ublížením na zdraví zaměstnance.

„Zaměstnavateli může být při porušení zákona o zajištění pitného režimu uložena pokuta až do výše 2 milionů korun. Navíc mu hrozí, že na něm budou zaměstnanci vymáhat finanční nároky, které jim vzniknou v souvislosti s poškozením zdraví,“ potvrdil Zdeněk Tomíček, advokát společnosti PwC Legal. „V případech, kdy zaměstnavatel není schopen například kvůli havárii vodovodu zajistit dodávku vody, má proto možnost poslat zaměstnance domů. Důvodem je překážka práce na straně zaměstnavatele,“ doplnil Tomíček.

O společnosti ACTIVA

ACTIVA spol. s r.o. působí jako dodavatel kancelářských potřeb od roku 1992. Během své mnohaleté existence si na trhu vybudovala významné postavení a získala řadu významných a náročných klientů, kteří oceňují její vysoce profesionální služby. V současné době má společnost téměř 420 zaměstnanců. Centrála společnosti se nachází v Praze - Letňanech, kde je z centrálního skladu o rozloze téměř 20 500 metrů čtverečních okamžitě expedováno požadované zboží zákazníkům. V katalogu ACTIVA, který představuje nejširší nabídku na trhu, naleznete více než 8 400 položek kancelářského zboží včetně občerstvení a úklidových prostředků.

O společnosti Mazars

Mazars je mezinárodní, integrovaná, transparentní a nezávislá organizace specializující se na poradenské, auditorské, daňové a účetní služby. Je přítomna v celkem 71 zemích a spolupracuje s více než 13 500 odborníků ve 250 kancelářích po celém světě.

O společnosti PwC Legal

Poradenské společnosti sítě PwC pomáhají svým klientům vytvářet hodnoty, o které usilují. Jedná se o síť firem s téměř 180 tisíci lidmi ve 158 zemích světa. Poskytují kvalitní auditorské, daňové a poradenské služby, které podporují jejich klienty při dosahování cílů. Název „PwC“ označuje všechny společnosti skupiny PricewaterhouseCoopers International Limited, z nichž každá je samostatným a nezávislým právním subjektem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…