Tento týden v Evropském parlamentu: Bezvízový styk pro Turecko, kontrola zbraní, pohřešovaní dětští uprchlíci

20.04.2016 9:40

Tento týden se scházejí europoslanci k jednání parlamentních výborů. Budou například zkoumat, jaký pokrok učinilo Turecko, aby jeho občané mohli cestovat do EU bez víz. Výbor pro vnitřní trh nastíní svůj postoj ke kontrole nabývání a držení zbraní a zahraniční výbor organizuje slyšení o tom, jak se může EU bránit propagandě třetích stran. To a mnohem více z Bruselu...

Tento týden v Evropském parlamentu: Bezvízový styk pro Turecko, kontrola zbraní, pohřešovaní dětští uprchlíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Bezvízový styk pro Turecko

Obzvlášť nabitý program má výbor pro občanské svobody. Poslanci chtějí mít detailní informace o tom, jak Turecko plní požadavky, které jsou podmínkou pro liberalizaci vízového režimu s EU. Tu mu výměnou za spolupráci v řešení migrace přislíbili šéfové vlád EU na březnovém summitu. Parlament ale s uvolněním vízových pravidel bude muset vyslovit svůj souhlas, aby mohlo vstoupit v platnost.

Pohřešovaní dětští uprchlíci

V souvislosti s migrací si poslanci téhož výboru ve čtvrtek posvítí na alarmující zprávu Europolu, že v Evropě údajně zmizelo 10 000 dětských uprchlíků bez doprovodu a že by mnohé z těchto dětí mohly padnout za oběť organizovanému zločinu. Situaci proberou se zástupci Europolu, agentury EU pro základní práva a federací „Missing Children Europe“.

Ve středu předstoupí před výbor pro občanské svobody také ředitelka evropské jednotky pro soudní spolupráci Eurojust Michèle Coninsxová, aby vysvětlila, jak Evropa reaguje na problém zahraničních bojovníků a to zejména z hlediska trestního práva.

Nepřestřelit kontrolu zbraní

Ve středu představí zpravodajka směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní poslankyně Vicky Fordová ve výboru pro vnitřní trh první návrh toho, jak by mohlo vypadat stanovisko Parlamentu. Po slyšení, které výbor organizoval, je to pro poslance první příležitost stanovit svůj postoj. Problematiku ostře sleduje i několik českých poslanců.

Jak se bránit propagandě

Evropská komise vydala strategické sdělení v reakci na propagandu třetích stran zaměřenou proti EU. V úterý k tomuto tématu vyslechnou poslanci zahraničního výboru experty. Jednání můžete sledovat online od 15h.

Chudoba v Evropě

Výbor pro energetiku ve čtvrtek hlasuje o usnesení, které souvisí s balíčkem návrhů energetické unie. Poslanci chtějí posílit práva spotřebitelů a žádají opatření proti příčinám takzvané energetické chudoby, která se odvíjí od nízkých příjmů, vysokých cen energie a neadekvátních systémů vytápění a izolace.

O chudobě z genderové perspektivy zase v úterý hlasuje výbor pro práva žen a rovnost příležitostí.

Vyšetřování skandálu s měřením emisí aut

Slyšením s ředitelkou Společného výzkumného střediska (JRC) paní Delilah Al-Khudhairyovou a s výzkumným pracovníkem Vincentem Francem z Mezinárodní rady pro čistou dopravu (ICCT) zahájí v úterý své první obsahové jednání výbor vyšetřující měření emisí v automobilovém průmyslu.

Liberalizace osobní železniční dopravy

Krom výborů se také tento týden sejdou vyjednavači Parlamentu se zástupci členských států (Rady) a budou se snažit dosáhnout neformální dohody o takzvaném "čtvrtém železničním balíčku". Jeho cílem je přenastavit pravidla a vytvořit v osobní železniční dopravě v EU konkurenční prostředí, zvýšit kvalitu služeb a napomoct dosažení emisních limitů.

Kancelář Evropského parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…