Think-tank Evropské hodnoty zveřejnil studii o účasti ministrů na Radě EU

25.03.2015 20:10

Studie se zabývá účastí ministrů zemí Visegrádské čtyřky na zasedáních Rady EU (tzv. Rady ministrů) v době od vstupu do EU (1. 5. 2004) do 10. 2. 2015. • Srovnává účast ve třech rovinách, jednak v rovině států V4, jednak v rovině jejich vlád, a konečně, se zvláštním důrazem na ministry České republiky, v rovině deseti ministerských formací Rady. • Rozborem a kombinací jednotlivých rovin tak poskytuje částečné svědectví o tom, jak zodpovědně které vlády, a zejména ty české, přistupují ke tvorbě a ovlivňování podoby (nejen) legislativy plynoucí do členských států z Evropské unie.

Think-tank Evropské hodnoty zveřejnil studii o účasti ministrů na Radě EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Výsledek České republiky je z celé V4 nejlepší. Celkové srovnání ukázalo, že čeští ministři se zúčastnili 69 % zasedání Rady, což je o šest procentních bodů více než druhé Polsko a o sedm procentních bodů více než průměr V4. Nejhůře si vedlo Slovensko, které dosáhlo pouze 56% účasti. Česká republika zároveň v žádné z deseti formací nevykazuje nejnižší zájem ze čtyř zemí, naopak hned v šesti formacích vykazuje nejvyšší účast (Polsko u tří a Maďarsko u jedné, Slovensko v žádné).

Výrazně nadprůměrná účast českých ministrů oproti ostatním zemím V4 byla ve sledovaném období zaregistrovaná především v Radě pro školství, mládež, kulturu a sport (o 21 procentních bodů), v Radě pro zaměstnanost, sociální politiku, zdravotnictví a spotřebitelské záležitosti (o 16 procentních bodů), a v Radě pro dopravu, telekomunikace a energetiku (o 14 procentních bodů). 

CELÁ STUDIE JE K DISPOZICI NA WWW.EVROPSKEHODNOTY.CZ/MINISTRI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…