Tiger Dam - vodou proti velké vodě

20.05.2014 14:36

Povodně ohrožují zhruba 13 % měst a obcí a půl milionu obyvatel České republiky. Je to nebezpečí prakticky permanentní, vždyť stav ohrožení se vyhlašuje už po pár dnech deštivého počasí a výrazy jako stoletá nebo dvacetiletá voda ztratily v posledních letech svůj význam.

Tiger Dam - vodou proti velké vodě
Foto: International Flood Control
Popisek: Tiger Dam - vodou proti velké vodě

Zdá se to neuvěřitelné, ale nejčastější mobilní ochranou proti velké vodě zůstávají alespoň u nás pytle plněné pískem, přestože praxe mnohokrát ukázala, že je to prevence sice dostupná, ale pracná a paradoxně i velice drahá. K nákladům na pořízení materiálu je totiž třeba připočíst také zdlouhavou a namáhavou práci při plnění pytlů i likvidaci obvykle kontaminovaného písku, když voda opadne. Především v Americe se proto ve stále větší míře používají opakovaně využitelné mobilní zábrany, z nichž nejznámější je systém Tiger Dam kanadské firmy International Flood Control.

Jde o soustavu ukotvených a vzájemně propojených patnáctimetrových plastových válců naplněných vodou, které je možné kombinovat do libovolně dlouhých a několik metrů vysokých mobilních hrází. Instalace trvá pouze několik hodin, což je v případě velké vody nepřekonatelná výhoda. V posledních letech byly tyto hráze nasazeny například při živelných katastrofách v New Orleansu, v newyorském metru nebo při loňské stoleté povodni v Calgary. Stojí za zmínku, že mobilní zábrany chrání obchodní řetězec Walmart po celém světě. 

„Tento systém jsme testovali na vodním polygonu v Brně, jeho předností je především odolnost proti přelití i proti působení nárazových vln, je flexibilní a spolehlivý,“ dokládá prezident prezident České protipovodňové asociace Jan Papež, že Tiger Dam se prosadil už také v českých podmínkách. 

„Další jeho předností je nižší cena i v porovnání s tradičními pytli s pískem,“ přidává Jiří Jeništa, obchodní ředitel společnosti JOHNNY SERVIS, která je výhradním dodavatelem Tiger Dam pro střední Evropu. „Jde totiž především o vstupní investici, po použití plastové válce vypustíte, uskladníte a můžete využívat opakovaně. Registrujeme rostoucí zájem měst a obcí, dokonce i z jedné oblasti, kde si kupují tento systém dohromady.“

Podle Jeništyje možné si tubusy i vypůjčit a kombinovat rozměry protipovodňové hráze podle potřeby. A to vše v řádu hodin, což může být především v případě rychlých povodních na malých tocích rozhodující pro zabránění velkých škod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne