Tisíce lidí v sobotu putovaly Vinohradskou ulicí. Jde o tradiční součást folklorního svátku

11.09.2016 16:10

I letos bylo nedílnou součástí Slováckých slavností vína a otevřených památek tradiční Putování Vinohradskou ulicí. Letos do „zlaté uličky“ královského města Uherské Hradiště zavítaly tisíce návštěvníků. Vůbec poprvé navíc národopisná slavnost propojila centrum města nejen s Vinohradskou ulicí, ale také Parkem Rochus a Slováckou tržnicí, a to vinařským vláčkem, který vozil návštěvníky akce v pravidelných intervalech.

Tisíce lidí v sobotu putovaly Vinohradskou ulicí. Jde o tradiční součást folklorního svátku
Foto: Archiv pořadatele.
Popisek: Tisíce lidí v sobotu putovaly Vinohradskou ulicí.

Návštěvu největšího folklorního svátku celého regionu si nenechala ujít ani velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR, její excelence Ma Keqing, která do regionu přijela na pozvání senátora Ivo Valenty a právě v Uherském Hradišti završila svou dvoudenní návštěvu Zlínského kraje.

„Slavnosti ve mně zanechaly hluboký dojem. Překvapilo mne, kolik lidí se jich aktivně účastní i to, jak dokáží prožívat jejich atmosféru. Je dobře, že Češi přikládají tak velký význam tradicím. Mimochodem právě tradice je společným jmenovatelem pro oba národy,“ uvedla velvyslankyně a dodala, že věří tomu, že by uherskohradišťské slavnosti mohly být velmi zajímavou akcí také pro čínské turisty.

„Jsem rád, že jsme mohli paní velvyslankyni ukázat to, čím se můžeme právem pyšnit v celosvětovém měřítku, a věřím, že podobné akce budou do regionu přivádět stále více turistů nejen od nás, ale také ze zahraničí,“ doplnil podnikatel a senátor Ivo Valenta, který je iniciátorem nejen Putování Vinohradskou ulicí, ale současně také Slavností vína a otevřených památek.

Bránu do Vinohradské ulice oživilo vinařské náměstí. Pod širým nebem tak návštěvníky čekala ochutnávka těch nejlepších vín od malých vinařů ze Slovácka. Otevřeny byly téměř všechny vinné sklepy, které uličku lemují. A v nich bylo živo až do brzkých ranních hodin.

„Díky akcím, které zde probíhají, se nám podařilo uličku „nastartovat“ a probudit v ní život a tradice. Přicházejí noví majitelé historických vinných sklepů, kteří se pouštějí do vkusných rekonstrukcí a především se do budoucna chtějí zapojit do akcí, které zde probíhají. A to je dobrá zpráva pro všechny milovníky lidových tradic,“ uvedl Ivo Valenta.

Živo však zdaleka nebylo jen uvnitř sklepů, ale také na venkovních stanovištích, kde se předváděly cimbálové muziky a folklorní soubory. Lidé mohli kromě vína a burčáku ochutnávat také krajové gastronomické speciality. Ty nabízela velká Slovácká jídelna. Na přibližně kilometrovém úseku tak byla vůbec největší koncentrace vína, burčáku a dobrého jídla, ale také více než desítka cimbálových muzik.

Součástí slavností byla také Národní nominační výstava Slovácké vinařské podoblasti, která tentokrát nabídla rekordní počet - 513 nejlepších vín ze Slovácka.

V rámci Putování získalo podporu také na 30 subjektů či jednotlivců, kteří se aktivní zapojili do projektu Folklorní akademie. Mezi ně bylo prostřednictvím Nadace SYNOT rozděleno přibližně 350 tisíc korun.

Putování se svým programem nezapomnělo ani na nejmenší, pro které byl přichystán dětský koutek s atraktivním programem. Tomu dominovala tvůrčí dílna se starými řemesly, o kterých se děti na jednotlivých stanovištích dozvěděly mnoho zajímavostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…