Trendy v jazykové poptávce Čechů: vracíme se k ruštině a němčině, láká nás i čínština

30.01.2014 18:54

Náročnější trh práce nutí ke znalostem cizích jazyků, potvrzuje to zájem o jazykové kurzy. Angličtina je již nutným základem, Češi si začínají přibírat další světové jazyky. „V loňském roce byl po angličtině největší zájem o čínštinu, ruštinu a němčinu,“ komentuje trend Pavla Pulchart z portálu Study.cz.

Trendy v jazykové poptávce Čechů: vracíme se k ruštině a němčině, láká nás i čínština
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti- ilustrační foto

Trvalý zájem o ruštinu

Razantní návrat ruštiny není žádným překvapením. „Zájem o kurzy ruštiny pravidelně stoupá už několik let v rozmezí 10 – 20 %. Před dvaceti nebyla výuka ruštiny v kurzu, dnes ale zasíláme za výukou tohoto jazyka do zahraničí desítky studentů ročně,“ říká Pulchart ze Study.cz. Zvýšený zájem o ruštinu také potvrzují statistiky státních maturit. „Zájem o ruštinu od roku 2011 stoupá. Konkrétně loni jsme měli rekordních 1716 přihlášených studentů k maturitě z ruského jazyka,“ informuje Petr Habáň, tiskový mluvčí Cermatu.

Němčina a čínština na vzestupu

Zejména v rámci zvyšování své profesní atraktivity se mnoho Čechů v loňském roce vydalo na kurz německého jazyka. „Čísla jsou ohromující, letos očekáváme další nárůst zprostředkovaných kurzů za němčinou přibližně o 30 %,“ prognózuje Pavla Pulchart. Po větší odmlce se tak opět němčina vrací. V nejisté ekonomické době je znalost jazyka země, do které míří většina českého exportu, více než prozíravé.

Čínštinu lze u nás studovat na FF UK a na jazykových kurzech. Jednotlivci se pak vypravují do Číny, aby získali praktické zkušenosti. Dle expertů trvá zhruba rok studia, než si jedinec čínštinu osvojí na společenské úrovni. „Nárůst zájmu máme za loňský rok asi dvojnásobný,“ dodává Pulchart.

Kam za angličtinou?

Standardně je největší zájem o kurzy angličtiny. „Češi začínají být odvážnější a vybírají kurzy i ve vzdálenějších destinacích jako USA nebo Kanada. Nejvíce jazykových kurzů ale stále zprostředkováváme do Velké Británie a na Maltu,“ uvádí Pavla Pulchart.

Ceny jsou oproti minulým rokům nižší

Nutnost znalostí cizích jazyků je dnes nepopiratelná. Jak trh práce, tak i pouhá manipulace s internetem a každodenní možnost mezinárodní komunikace je již běžná. Pokud k tomu přičteme snazší vstřebatelnost cizích jazyků v přirozeném prostředí se zkušenými lektory, je zájem o jazykové pobyty logický. Navíc situaci nahrávají i příznivé ceny, které se například s úrovní devadesátých let nedají vůbec srovnat. „Rozdíly v cenách jsou patrné, většinou se ceny snížily i o desítky procent. Navíc se běžně objevují výhodné akční nabídky,“ uzavřela Pavla Pulchart ze Study.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…