Tripartita bude řešit rozpočet, Svaz průmyslu ČR tlačí na úspory státu

17.09.2015 13:36

Svaz průmyslu a dopravy ČR bude na dnešním jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) zaměřeném na návrh státního rozpočtu pro rok 2016 požadovat vysvětlení, proč stát nedostatečně uplatňuje úsporná opatření. Svaz průmyslu a dopravy ČR při pohledu na současný ekonomický vývoj vidí větší prostor pro snížení deficitu. Podle něho i přes snahy některých ministerstev uspořit v řádech milionů, celkově státní rozpočet opět navyšuje výdaje například na nákup služeb.

Tripartita bude řešit rozpočet, Svaz průmyslu ČR tlačí na úspory státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňuje na to, že navýšení plánovaných výdajů na nákup služeb je ve skutečnosti větší než hodnota 4,6 % uváděná jako meziroční nárůst výdajů na služby (návrh rozpočtu 2016 vs. návrh rozpočtu 2015). Vláda si pravděpodobně nechává prostor v rozpočtu, který by bylo možné využít přímo na snížení deficitu či na jiné prioritní výdaje.

Svaz průmyslu a dopravy ČR sice kladně hodnotí, že vláda se snaží o některá dílčí opatření, jako je například boj proti daňovým únikům. Nevidí ale systémové změny u klíčových položek. Podle Svazu vláda dosud nepředložila konkrétní plán opatření a jejich vyčíslení přispívající k dlouhodobé stabilizaci veřejných financí.

Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňuje na dramatickou situaci v oblasti podpory aplikovaného výzkumu. Podle Svazu předložený návrh státního rozpočtu potvrzuje sestupný vývoj podpory aplikovaného výzkumu v České republice. Žádá proto vládu, aby zastavila propad financování aplikovaného výzkumu. V letošním roce je podpora na polovině objemu roku 2012 a pro rok 2018 hrozí, že se dostane na méně než třetinu.

Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje navýšení dotací v kapitole MPO na obnovitelné zdroje energie ve výši 20,4 mld. Kč, která je určena na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny a provozní podporou tepla. Považuje za správné posílení výdajů u klíčových institucí na podporu exportu.

Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňuje na to, že z návrhu rozpočtu není patrné, jak budou finančně pokryta některá horizontální témata. Příkladem je téma digitální agendy, která nemá jednotné řízení v rámci vlády, a její jednotlivé oblasti jsou rozděleny mezi resorty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…