Túfaranka zahraje pravou moravskou dechovku v sále ČRo České Budějovice

17.10.2013 21:27

Podzim s dechovkou pokračuje ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v úterý 22. října od 19 hodin veřejnou nahrávkou moravské kapely Túfaranka. Mladí a veselí chlapci ze Šakvic si svým nezkrotným temperamentem a upřímnou láskou k muzice získávají stále větší obdiv svých posluchačů. Přijďte si i vy poslechnout hudbu, kterou máte rádi.

Túfaranka zahraje pravou moravskou dechovku v sále ČRo České Budějovice
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Túfaranku založil v roce 1978 šakvický muzikant Josef Šural. Od roku 1993, kdy tato kapela zvítězila na celosvětovém festivalu dechových hudeb v holandském Kerkrade, začala popularita Túfaranky postupně narůstat – hlavně díky působení uměleckého vedoucího Bohumíra Kameníka a výborného muzikanta a kapelníka Jana Bílka.

Umělecká spolupráce těchto hudebníků posunula kapelu na vynikající uměleckou úroveň, o čemž svědčí významné úspěchy Túfaranky: vítězství v soutěži Zlatá křídlovka, absolutní vítězství na World Music Contest Kerkrade nebo získání titulu Mistr Evropy. Hráčská i umělecká spolupráce muzikantů z Túfaranky je neobvyklou ukázkou jedinečného muzikantského cítění, pochopení a prezentování moravské dechovky.

„S Túfarankou jsem se mnohokrát setkal na akcích veřejných i soukromých. Její temperamentní muzicírování člověka nemůže nikdy nechat netečným,“ říká Zdeněk Voráč, dramaturg oblíbeného pořadu Písničky pro radost na jihočeské frekvenci 106,4 FM.

V rozmanitém repertoáru Túfaranky se objevují úpravy lidových písní, skladby významných českých, moravských a slovenských autorů (Vladimír Pfeffer, Jan Slabák, Bohumír Kameník, Václav Maňas ml., Antonín Zváček, Adam Hudec, Josef Konečný, Ladislav Kubeš aj.), ale i skladby jiných žánrů, které jsou určeny především pro sólové nástroje.

Ty nejlepší písničky repertoáru Túfaranky si můžete poslechnout ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v úterý 22. října od 19 hodin. Vstup na koncert je volný, místenky budou k vyzvednutí v rozhlasové recepci hodinu před začátkem koncertu. Kapacita sálu je omezena.

Další informace i mnoho praktických tipů je k dispozici na webových stránkách budejovice.rozhlas.cz a na facebook.com/cbrozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…