Tunisko přijalo po teroristickém útoku mnoho bezpečnostních opatření, české ministerstvo zatím nic nemění

10.07.2015 12:25

V návaznosti na varování britského min. zahraničí před cestami do Tuniska sděluje Asociace českých cestovních kanceláří, že se jedná o reakci na úmrtí 30 britských občanů ze všech 38 obětí teroristického útoku z 26. června 2015 v Sousse.

Tunisko přijalo po teroristickém útoku mnoho bezpečnostních opatření, české ministerstvo zatím nic nemění
Foto: Reprofoto:YouTube
Popisek: Hotel ve východním Tunisku, kde došlo k útoku na turisty

České cestovní kanceláře se řídí doporučením Ministerstva zahraničních věcí ČR, které vyzývá turisty k maximální obezřetnosti a doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a individuálnímu cestování v zemi. Dnes dopoledne se uskutečnilo další setkání pracovní skupiny MZV ČR, jehož doporučení zůstává beze změny. Stále trvá nabídka CK na změnu letoviska či destinace, pokud čeští klienti nechtějí do Tuniska cestovat. K výměně cílové destinace dochází i přímo na letišti, kde cestovní kanceláře operativně nabízí jiné zájezdy.

Zákon neřeší případy mimořádných okolností a tzv. vyšší moci, kterými je například ohrožení bezpečnosti turistů v zahraničí, a postup, jak by se měly cestovní kanceláře či stát zachovat. S ohledem na fakt, že solidní cestovní kanceláře hradí objednané služby klienty vždy předem, pak není možné, aby cestovní kancelář bezplatně vracela všechny finance, které klient za stornovaný zájezd uhradil. Minimálně měsíc před odletem mívají cestovní kanceláře uhrazeny všechny objednané služby, tedy letenky a i ubytování. Pokud poskytovatelé jednotlivých cestovních služeb peníze cestovní kanceláři nevrátí, pak je nemůže vracet ani CK. Vrácení vyšší částky za stornovaný zájezd navzdory stornopodmínkám, posunutí termínu pobytu či výměna cílové destinace za minimální poplatky považujeme za velmi vstřícné kroky cestovních kanceláří. V souvislosti s teroristickým útokem zaznamenávají cestovní kanceláře telefonáty prakticky od všech turistů, kteří mají zakoupený zájezd do Tuniska.

Tuniská vláda přijala po útoku ve městě Sousse mnoho opatření s cílem zajistit bezpečnost turistů. Byla posílena přítomnost policejních jednotek v turistických oblastech i mimo ně, výlety se konají za doprovodu bezpečnostních složek, v jednotlivých hotelích je navyšován počet členů ochranky. Klienti českých CK, kteří se vracejí z dovolené v Tunisku sdělují, že nevnímají žádné ohrožení a cítí se bezpečně pod dohledem bezpečnostních složek Tuniska.

Tunisko je dle oficiálních statistik 12. nejoblíbenější dovolenkovou destinací mezi českými turisty. Podle Tuniského národního úřadu v loňském roce navštívilo Tunisko okolo 88 tisíc českých turistů. Čeští turisté jezdí do Tuniska především kvůli nízkým cenám leteckých zájezdů ve srovnání s jinými destinacemi, zejména do hotelů 3* a 4* se stravováním formou all-inclusive. Mezi nejoblíbenější letoviska patří Djerba, Monastir, Hammamet, Sousse a Tabarka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…