Turistická oblast Pošumaví: Turisté, zastavte se před Šumavou

13.07.2020 11:48

Pošumaví, tedy podhůří Šumavy v Plzeňském kraji, se pomalu stává vyhledávaným turistickým regionem. Stojí sice ve stínu přitažlivé Šumavy, kam míří miliony lidí ročně, ale stále se rozvíjející infrastruktura, atraktivní kulturní, přírodní i gastronomické cíle, začínají lákat návštěvníky i do tohoto regionu. S propagací pomáhá právě Turistická oblast Pošumaví.

Turistická oblast Pošumaví: Turisté, zastavte se před Šumavou
Foto: plzensky-kraj.cz
Popisek: Plzeňský kraj - logo

Turistická oblast Pošumaví, jako zapsaný spolek, vznikla v roce 2018. Jejími členy jsou jak samotné obce, tak podnikatelé a firmy podnikající nejen v cestovním ruchu. Jak potvrzuje předseda výkonné rady spolku Ivo Šašek.

„Turistická oblast Pošumaví je opravdu velká. Členských obcí této destinace je více než šedesát. Součástí je přes padesát partnerů – většinou podnikatelských subjektů, ale našimi členy či partnery jsou také neziskové organizace.“

Turistická oblast Pošumaví spravuje webovou stránku, která zve a popisuje nejrůznější turistické cíle v oblasti, ale také láká k návštěvě pomocí propagačních videí.

„Vydali jsme už několik tematických brožur o Pošumaví, například o pošumavském baroku, o velkém pošumavském rodáku Františku Křižíkovi, nebo o fenoménu židovských památek. A to je přesně naše práce pro celou oblast a naše partnery - pomocí sdružených prostředků, propagovat Pošumaví nejrůznějšími formami, tedy tištěnými materiály nebo třeba i videi,“ představuje činnost spolku jeho místopředseda Jindřich Haišman.

Spolek má pro své členy a partnery řadu výhod. Tou nejzásadnější je podpora i těch nejmenších partnerů, kteří mají omezené možnosti vlastní propagace. To potvrzuje například majitelka zážitkové přírodní zahrady U malíře v Myslovicích Věra Dvořáková:
„Propagace je nesmírně důležitá, to si uvědomuje každý, ale také něco stojí. Moje zahrada nedokáže generovat takový zisk, abych si mohla dovolit vytisknout tisíce letáků, nebo zaplatit rozhlasový nebo snad televizní spot. Jako člen destinace jsem ale uváděna na sdruženém webu a dostanu se do nejrůznějších propagačních materiálů. Sama bych to v současné době určitě nezvládla.“

Výhody společné turistické propagace vidí i samotné obce, jak potvrzuje starosta Strašína Jan Helíšek:

„Pro rozvoj cestovního ruchu ve stínu vysoké Šumavy je potřeba se o propagaci a nabídku aktivit pořádně starat. Strašín je toho důkazem. Máme tu možná stejně krásnou přírodu jako na Šumavě, včetně přírodních atrakcí, kterými jsou Strašínská jeskyně a přírodní výtvor mrazové srázy, láká také významná církevní památka – kostel Narození Panny Marie, ve kterém se vdávala kněžna Káča za významného knížete této oblasti hraběte Gustava Lamberka. Na staré návsi se nachází historická kamenná kašna původem ze zámku v Žichovicích, vedle ní se nalézá roubenka s černou kuchyní zvaná "rathaus" - vše kulturní památky. A navíc si Strašín vybral do svého románu Hostinný dům šumavský spisovatel Karel Klosterman. Přesto turistický ruch není na takové úrovni, jak bychom si přáli, a tak sázíme na Turistickou oblast Pošumaví z.s.“

Destinační společnost Turistická oblast Pošumaví je držitelem certifikátu Český systém kvality služeb, který vydává Ministerstvo pro místní rozvoj ČR prostřednictvím České centrály cestovního ruchu – Czechtourism.

„Naším cílem je přilákat turisty do kouzelné a poklidné krajiny Pošumaví, zajišťovat systematickou propagaci území a rozvíjet spolupráci místních poskytovatelů služeb a obcí. Naše práce má smysl, protože Pošumaví není přetíženo turismem a zároveň nabízí nepřeberné možnosti zajímavostí, které si může beze spěchu užít celá rodina.“ říká předseda spolku Ivo Šašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…