Turistický spolek Lipenska: Na Lipensku vzrost počet turistů, ti touží po wellness službách a bazénu

19.03.2019 21:58

Letošní jarní prázdniny znamenaly pro Lipensko nárůst počtu lidí, kteří sem přijeli za rekreací, ti co přijeli jsou ale náročnější než tomu bylo v předchozích létech. Preferují ubytování s wellness službami, za které neváhají zaplatit. Hoteliéry a ředitele ubytovacích kapacit trápí nedostatek personálu.

Turistický spolek Lipenska: Na Lipensku vzrost počet turistů, ti touží po wellness službách a bazénu
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

 

Ve Wellness hotelu Frymburk došlo během letošních jarních prázdnin v meziročním srovnání k nárůstu počtu hostů o zhruba pět procent. Podle zdejšího ředitele Bořivoje Vágnera se zvýšila návštěvnost hotelových bazénů a sauny téměř o 40 procent.

Počet hostů, kteří dorazily do zdejší expozice Svět pod hladinou, což je unikátní výstava akvárií a artefaktů, narostl také o 40 procent, o 15 procent více lidí než loni pak absolvovalo různé wellness procedury. „Bohužel na všech úsecích se potýkáme s nedostatkem kvalitního a zkušeného personálu,“ uvádí ředitel hotelu Bořivoj Vágner.

O mnoho větší zájem o wellness služby pocítili také v hotelu Marlin v Nové Peci a po dobu jarních prázdnin tu měli úplně plno. „Tři roky po sobě máme pobyty na jarní prázdniny zarezervované již od listopadu. Pokud bychom ale neměli whirpool a saunu, tak bychom nebyli takhle úspěšní. Zhruba polovina klientů se k nám vrací,“ uvádí zdejší provozní Pavel Žíla.

Stejné je to i v hotelovém Resortu Relax, který stojí na břehu Lipna v Dolní Vltavici. Podle zdejšího ředitele Miroslava Magersteina je návštěvnost hotelu o více než 10 procent vyšší než tomu bylo loni. „Nárůst nám letos vytvořila skupinová klientela,“ uvedl Magerstein.

V oblíbeném hotelu Maxant ve Frymburku byla návštěvnost zhruba na stejné úrovni jako tomu loni. O mnoho větší zájem ale vidí majitelka hotelu Vladislava Semšová o bazén a služby wellness. „Před sezónou jsme přidali do nabídky lázně v konopí, bylinkách a v rašelině. Od příštího roku chceme tyto doplňkové služby zpřístupnit i lidem zvenčí, zatím je mohou navštěvovat pouze naši hosté,“ doplnila majitelka hotelu.

Dosavadní průběh sezóny si pochvalují také v Lipně nad Vltavou. Podle mluvčího Lipna Vojena Smíška překonala návštěvnost hranici 171 tisíc lidí, loni sem za celou zimu přijelo 180 tisíc lidí. „Sezóna bude trvat ještě mininálně dva týdny a návštěvnost bude určitě lepší, než tomu bylo loni. Zatím ji hodnotíme jako vysoce nadprůměrnou. Sněhu bylo nejvíce za 13 let, leden byl dokonce jedním z nejlepších v historii areálu,“ uvedl Smíšek

„Příroda nám letošní zimu přála. Tolik sněhu a tak dlouhá doba provozu ledové magistrály tady nebyla přes 10 let. Trendy poptávky návštěvníků jsou evidentní, lidé chtějí více komfortu a pohodlí a neobávají za ně zaplatit. Přestože naši partneři, kteří investovali zejména do svých wellness zařízení, hlásí větší či menší nárůsty, tak ne všude je tomu tak. Tam kde chybí tato zařízení, tam máme hlášené buď stagnace, nebo i mírné poklesy,“ říká Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska. Podle něho dosud neexistuje objektivní a exaktní způsob jak stanovit naprosto přesnou obsazenost, protože k tomu chybí potřebné nástroje. Nejdůležitějším ukazatelem je výběr lázeňských a rekreačních poplatků, které se musí evidovat. Ovšem vybírat tyto poplatky se ne ve všech obcích efektivně daří. „Potom nám zbývá sledovat třeba korelace mezi těmito poplatky a vodným a stočným. Když se někde ukáže, že tyto údaje nekorespondují, je evidentní, že je někde něco špatně. Proto se chceme do budoucnosti zaměřit na exaktní hodnocení návštěvnosti v celé oblasti, protože je to klíčový ukazatel pro celý region, obce, podnikatele i investory,“ uzavřel Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…