Turistický spolek Lipenska: Po hladině Lipna nyní jezdí poslední přívoz

09.11.2023 22:03 | Tisková zpráva

Dva ze tří přívozů, které vozí pasažéry přes Lipno, už jsou na břehu. Podle plánu ukončili jejich provozovatel ve Frymburku, respektive majitel v Dolní Vltavici, letošní sezónu. Byla podobná jako v předchozích létech. I když se tu svezlo méně lidí, než dříve. Hornoplánský přívoz Pionýr je stále v provozu a bude vozit místní i turisty do té doby, než Lipno zamrzne.

Turistický spolek Lipenska: Po hladině Lipna nyní jezdí poslední přívoz
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

„Návštěvníci byli víc na pohodu a v klidu. Sezóna byla výjimečná ve velkých výkyvech kolísání hladiny lipenského jezera. Museli jsme být více obezřetnější při nakládání. Ale poradili jsme si i s tím, když jsme měli plný přívoz luxusních vozů značky Porsche,“ uvedl Antonín Labaj, který jezdí s přívozem z Frymburku na Frýdavu.

Podle něj lidé více šetří, a převezli tak méně lidí, automobilů i kol, než tu byli zvyklí. „Převezli jsme kolem 50 000 klientů,“ dodal Labaj. Nyní shání materiál od dárců pro vytvoření pochozího mola ke kleci pro otužilce, která je tu každoročně k dispozici. „Domnívám se, že v prosinci bychom to mohli zvládnout,“ uvádí Labaj.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Přes zimu ho čeká oprava podpalubí, hnacího ústrojí, elektromagnetických spojek, bude měnit palubu a opravovat kormidelnu. V nejbližších dnech vyzdvihne za pomoci jeřábu přívoz na břeh. Stejné plány má René Wippern majitel přívozu, který pendluje mezi Dolní Vltavicí a Kyselovem. Také zde skončila sezóna s posledním říjnem.

„Přívozy jsou lipenským folklórem, který každý rok láká desítky tisíc pasažérů. Ti pak svými příspěvky na sociálních sítích šíří jejich věhlas a užitnou hodnotu dál. To nás všechny těší. Všem přívozníkům patří každoroční velký dík za jejich obětavost, ale i trpělivost, protože s některými pasažéry to občas není úplně jednoduché. Uvidíme, jak dlouho počasí dovolí provozovat přívoz v Horní Plané. Alarmisté s globálním oteplováním říkají, že dlouho, nejspíš celou zimu, naopak podle některých tradičních předzimních předpovědí počasí to vypadá, že led bude nejméně půl metru silný,“ s úsměvem uzavírá Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska.

„V současné době provoz přívozu pokračuje, a tudíž nemáme ještě udělané statistiky. V porovnání z předchozími lety tato sezona nebyla ničím výjimečná, spiše se dá říci podprůměrná,“ uvádí Petr Tahotný vedoucí Hospodářsko správního odboru Města Horní Planá, které je majitelem. Poslední sezóna tu letos skončila 6. února a provoz byl obnoven o více než dva měsíce později, 24. 4. 2023. Větší opravy tu letos v plánu nemají, pouze běžnou posezonní a předsezonní údržbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…