Turistický spolek Lipenska: Šéfcukrář opustil „továrnu na sladké“ a rok buduje lipenský Povidloň

14.07.2022 21:35 | Tisková zpráva

Ovocné a svěží zákusky - medový věneček s černým rybízem a mangový dort s limetkou a červeným pomerančem – takové cukrovinky a mnoho jiných můžete ochutnávat v cukrárně Povidloň v centru Lipna na Vltavou. Ta společně se svým šéfcukrářem Michalem Mandysem slaví rok své existence.

Turistický spolek Lipenska: Šéfcukrář opustil „továrnu na sladké“ a rok buduje lipenský Povidloň
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Jeden rok je v samém centru Lipna nad Vltavou otevřena cukrárna Povidloň a stává se jedním z nejnavštěvovanějších míst celého Lipenska. Zdejší šéfcukrář Michal Mandys vyměnil loni v květnu Prahu za jihočeské moře a své rozhodnutí si 24letý odborník, který předtím pracoval ve vyhlášené pražské cukrárně Lukáše Skály, nemůže vynachválit.

„Určitě si nemůžeme stěžovat. Spokojení zákazníci se nám vrací, což je v dnešní době, kdy je situace v gastronomii celkem nejistá, velmi důležité,“ uvádí Michal, který loni 1. července vyměnil ruch velkoměsta za klid a příjemné klima jižních Čech. A tady svým fortelem dělá radost tisícovkám turistů, kteří sem chodí na jeho sladká umělecká díla. „Naše stálá nabídka obsahuje hlavně tradiční české zákusky – od laskonky přes koňakovou špičku po větrník. Denně také pečeme čerstvé koláče, připravujeme osm druhů naší zmrzliny i domácí nanuky, které jsou k zakoupení v kempu Modřín a v Království lesa,“ uvádí.

Aktuálně mu dělá radost jeho nejnovější cukrovinka, kterou designoval k 10. narozeninám Stezky korunami stromů. Zájem o originální šišku ho velice překvapil, stal se z ní jeden z nejprodávanějších zákusků. „Pro Stezku jsme chtěli vymyslet něco tematického, takže jsme zvolili podobu šišky. Uvnitř je vanilkový mousse, lískooříškový krém a celá je máčená v mléčné čokoládě. Zákazníci si jí moc chválí,“ popisuje.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25315 lidí

On sám si zase pochvaluje své rozhodnutí opustit Prahu, kde se narodil a vyučil se cukrářem. Cukrařil například v hotelu Mandarin Oriental nebo ve Vinohradském Parlamentu.Před odchodem pracoval ve známé cukrárně Lukáše Skály, kterému se díky mnoha mezinárodním úspěchům říká michelinský cukrář a vede v Praze svou „továrnu na sladké“ Někdo si musí náklonnost k vlastní profesi pracně pěstovat.

Michal měl štěstí, byl okouzlený „nejsladším řemeslem na světě“ vlastně už v dětství. „V kuchyni mě to vždycky bavilo, a věděl jsem, že chci práci kreativní.Zvolil jsem tedy cukrařinu, která je oproti kuchařině o větší preciznosti.“ Nabídku pracovat na Lipně mu dal jeho kamarád a dnes šéfkuchař restaurace Stodola Michal Hruda, se kterým se znali pracovně. „Taková nabídka se neodmítá. V mém věku vám jen tak někdo otevřít cukrárnu nenabídne,“ říká čtyřiadvacetiletý Mandys.

V Loučovicích dostal služební byt, ve kterém bydlí s přítelkyní, která je jeho pravou rukou v životě i v cukrárně. V Povidloni si okolo sebe sestavil velmi mladý tým, který rád zkouší a inovuje. „Chceme zlepšovat svoje dovednosti a tím i kvalitu našich výrobků. Na letní sezónu jsme připravili hlavně ovocné a svěží zákusky - medový věneček s černým rybízem a mangový dort s limetkou a červeným pomerančem,“ uzavírá.

Když se nevěnuje svému sladkému řemeslu, rád sportuje, uchvátila ho zdejší příroda. „Oproti Praze jsou tu krásné podmínky pro sportovní vyžití,“ říká bývalý veslař, který se v žákovské a dorostenecké věkové kategorii stal několikanásobným mistrem republiky. Teď se těší, že vyrazí na trénink s občanem Lipna, občasným rolbařem Skiareálu Lipno a majitelem penzionu Václavem Chalupou, který v roce 1992 skončil stříbrný na olympiádě v Barceloně a je několikanásobný vítěz světového poháru. „S Vaškem bych si velice rád někdy zatrénoval, bohužel jsem zatím neměl tu možnost, ale známe se a věřím, že to brzy vyjde!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…