Turistický spolek Lipenska: Unikátní betlém je poctou zdejším jedinečným památkám a nádherné krajině a přírodě

24.12.2020 11:54

Jedinečná krajina Lipenska inspirovala českobudějovického důchodce Jana Tláška k tvorbě unikátního betlému. Vytvořil ho během tohoto roku, kdy kvůli hrozbě nákazy koronavirem strávil několik měsíců v domácí izolaci. Netradiční betlém vyrobil většinou ze žaludů a dubových větviček.

Turistický spolek Lipenska: Unikátní betlém je poctou zdejším jedinečným památkám a  nádherné krajině a přírodě
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

"Na Lipensku jsem strávil hodně času. Mám ta místa nejraději. Hlavně okolí Nové Pece, cestu na Třístoličník a Plechý. Když jsme šli na výlet na Stožec, tak mi padla do oka kaple. Manželka mi ji vyfotila a já jsem podle toho doma vyrobil ten model," řekl asi pětasedmdesátiletý Tlášek. Tak vše začalo.

Nejsilnějšímy motivy jeho inspirace byla témata spojená se Šumavou a okolím lipenské přehrady. V jeho betlému tak například stojí zmenšený model Stožecké kaple nebo části Schwarzenberského kanálu. Součástí je také orchestr, který řídí dirigent Jiří Bělohlávek, na tradiční modré housle hraje Pavel Šporcl. Tláška inspiroval i populární pořad StarDance, který pravidelně sledoval a tak je ozdobou betlému i z žaludů vytvořená postava herečky Jitky Čvančarové.

V Tláškově novozákonní scenérii je vše vyřešeno do posledního detailu. Autor celý život pracoval jako elektrikář a jeho koníčkem je od dětství letecké modelářství. Ví, že jeho díla nejsou běžná a tradiční a  svou tvorbu nazývá veselými betlémy. Skládá dohromady postavy historické i současné. „Není to vážný betlém. Spíš to je pro zábavu, aby se na to lidé dívali na Silvestra," řekl s úsměvem. Jeho betlémy tvoří například také postavy z díla šumavského spisovatele Karla Klostermanna, do reálu také zhmotňuje fotografie Josefa Seidla. "Když byla televizní soutěž Star Dance, tak jsem i dvě figurky v betlému primitivně rozpohyboval," uvedl.

Přestože jde spíš o zábavné motivy, Tlášek rád pracuje i s detaily. Například pro dirigenta Bělohlávka vytvořil miniaturní notovou partituru. A také vyzdobil i interiér modelu Stožecké kaple. "Mám ji vybavenou a vevnitř se mohou figurky i modlit a jsou tam svaté obrázky," řekl. Při tvorbě betlému pracuje s epoxidovým lepidlem a žaludy vždy musí očistit benzinem, aby z nich odstranil mastnotu. "Tavicí pistolí, kterou většinou lidé používají na přilepení různých ozdob, mi to nešlo," řekl.

Betlém má zatím vystavený ve svém bytě v českobudějovické čtvrti Suché Vrbné. Pokud půjde vše podle plánu, mohl by ho ve spolupráci s Turistickým spolkem Lipenska ukázat místním i turistům ve frymburském informačním středisku v prosinci příštího roku. Do té doby ho Karel Tlášek hodlá rozšířit o reálné postavy, které jsou symbolem tohoto turisty hojně navštěvovaného území, jako je například náčelník lipenských vodních záchranářů Milan Bukáček nebo obnovitel Vítkova Hrádku Miroslav Kovačičín.

"Jak naše parta obcí a podnikatelů, kteří žijí a podnikají na Lipensku roste, potkáváme stále nové a inspirativní lidi. Minulý týden jsme potkali pana Tláška, slovo dalo slovo a je z toho skvělý záměr, kterým se budeme bavit celý rok. A příští Vánoce vám ukážeme rozšířený betlém s dalšími výjevy z Lipenska. Těšte se spolu s námi," uzavřel Jiří Mánek předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci území sahajícího od Stožce po Rožmberk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…