Turistický spolek Lipenska: V sobotu vystoupí na hladinu Lipna zatopená obec Dolní Vltavice

20.09.2019 7:34

Půjde o světelnou 3D show. Při světové premiéře unikátního multimediálního představení se pomocí tzv. videomappingu, tedy hologramových efektů objeví nad vodou před 60 lety zatopené domy a dokonce i kostel.

Turistický spolek Lipenska: V sobotu vystoupí na hladinu Lipna zatopená obec Dolní Vltavice
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Nad slavností v Dolní Vltavici převzala záštitu hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a také Ivana Červenková, velvyslankyně České republiky ve Vídni. „Nebudou chybět nové originální scénické prvky, výpravná multimediální scéna, živé obrazy, holografická, projekční i laserová show,“ uvedla hlavní organizátorka Ema Kondysková a dodává, že vedle zábavy má pro ní celá akce snad i důležitější význam.

„Pro mě je důležité, že se díky velké mediální pozornosti, kterou akce má, snad podaří najít místo, kde by mohla vzniknout expozice složená ze vzpomínek a artefaktů lidí, kteří v Dolní Vltavici žili.“ 

Lidé, kteří odsud byli nuceni odejít se dále scházeli a vytvořili si vlastní archiv z fotografií, sepsaných vzpomínek, ale i dalších artefaktů z Dolní Vltavice. Ten byl léta volně přístupný v budově městského úřadu v rakouské obci Aigen – Schlägl, po rekonstrukci budovy marně hledají rodáci místo, kde by mohl archiv znovu existovat.

Dolní Vltavice je původně středověká obec, kterou tvořilo z většiny německé obyvatelstvo. Po odsunu v roce 1945 se sem nastěhovali lidé z vnitrozemí, případně reemigranti například z Rumunska.

Bohatému programu předchází mše bývalých rodáků z Dolní Vltavice, která se uskuteční v kostele ve městě Aigen-Schlägel. 

V Dolní Vltavici začíná zajímavý program v 15 hodin příjezdem rakouské dechové kapely Musikverein Aigen-Schlägl.

„Kapela, která má zhruba 35 členů přijede přívozem ve 14:50 do Dolní Vltavice, již na přívozu budou muzikanti hrát. Seřadí se a napochodují s maršem před podium, kde zahrají fanfáry. Dále budou následovat projevy pozvaných VIP hostů,“ uvádí Kondysková.

Mezi nimi nebude chybět starostka obce Černá v Pošumaví Irena Pekárková, starostka obce Aigen-Schlägl Elisabeth Höfler, mluvčí rodáků z Dolní Vltavice Helmut Nodes, emeritní opat kláštera Schlägl Martin Felhofer, provinciál Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou ve Vídni Martin Pastrňák. Křtít se bude také brožura o historii Dolní Vltavice jejímž autorem je kronikář obce Černá v Pošumaví František Záhora a Pavel Pechoušek.

V 16:00 hodin bude následovat přednáška o historii obce, doplněná fotografiemi ze zmíněného archivu rodáků  z krumlovského Muzea Josefa Seidla. Během odpoledne zahrají také folklorní soubory od nás, ale i z Rakouska a Německa. Hosté se mohou také svézt na parníku Vltava, který provozuje společnost Lipno Line. Z Dolní Vltavice vzletí balon, který byl vyrobený ke 100.výročí vzniku samostatné Československé republiky, hrát se zde bude i divadlo pro děti. V závěru akce zazní Lázeňský symfonický orchestr Třeboň. Hlavní program, který uvedou alpské horny začíná ve 20.30.

"Jedná se o jednu z nejkrásnějších akcí na Lipensku v tomto roce, kterou by si neměl nikdo nechat ujít. Ema Kondýsková zaslouží obrovský dík a poklonu za úsilí, které Dolní Vltavici věnuje. Jsem moc rád, že se i v tomto projektu daří spojovat řadu partnerů, které přivedl Turistický spolek Lipenska a Ema Kondýsková je zde dokázala tak bravurně zužitkovat ve prospěch celého regionu," uzavřel Jiří Mánek, předseda Turistického spolu Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu od Stožce po Rožmberk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…