Turistický spolek Lipenska: Vodní záchranáři budují loděnici za téměř 1,5 milionu korun

07.11.2019 10:57

Lipenští vodní záchranáři letos vyjížděli ke 160 zásahům, ve srovnání s loňskem se jedná o zhruba deseti procentní nárůst. Momentálně dokončují stavbu loděnice za 1,5 milionu korun.

Turistický spolek Lipenska: Vodní záchranáři budují loděnici za téměř 1,5 milionu korun
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Téměř 1,5 milionu korun bude stát nová loděnice, kterou si staví v Dolní Vltavici lipenští vodní záchranáři. Ti u naší největší vodní nádrže zachraňují tonoucí i ty, kteří potřebují pomoc na břehu. V nové budově o rozměrech 11 krát 8 metrů budou mít uskladněné lodě a také materiál, který potřebují k výkonu své služby.

„Náš majetek budeme mít konečně perfektně chráněný pod zámkem. Navíc bude pod střechou a v teple, takže nebude docházet k jeho znehodnocení,“ uvedl velitel lipenských vodních záchranářů Milan Bukáček s tím, že až do této doby tu žádnou loděnici neměli a lodě museli odvážet pryč. Také již se snad nebude opakovat situace z roku 2016, kdy zde neznámý lupič ukradl motor k lodi a způsobil škodu za více než 750.000 korun. 

Loděnice je „nalepená“ na budovu v Dolní Vltavici, ve které dnes lipenští vodní záchranáři sídlí a kde drží své služby. Ty jsou v červnu a v době letních prázdnin 24 hodinové, od září se snižují. V ostatních měsících pak  funguje záchranný tým, který je připravený k zásahu, ale na místo přijíždí z místa bydliště, případně ze svého zaměstnání.

„Loděnice stojí. Zcela hotová by měla být do konce tohoto roku,“ uvedl Bukáček. Na stavbu loděnice přispěl Jihočeský kraj, Nadace ČEZ a další firmy a soukromé subjekty. Velkou část si pak zahradí vodní záchranáři z vlastních prostředků, které si vydělali například pořádáním kurzů první pomoci, teambuildingů pro různé firmy atd.

Letos mají záchranáři za sebou náročný rok, kdy vyjížděli ke 160 zásahům ať již se odehrály přímo na vodě nebo na břehu. V celkovém počtu zásahů se jedná o zhruba deseti procentní nárůst.

Během léta nejčastěji vyjížděli k převráceným jachtám a rybářům. „Nejohroženější skupinou jsou pak rybáři, ke kterým vyjíždíme nejčastěji,“ říká Bukáček. Podařilo se jim zachránit pět osob v přímém ohrožení života, kteří by bez okamžitého, profesionálního a rychlého zásahu nepřežili. Třem lidem již ale pomoc nedokázali.

Smutnou zajímavostí je i skutečnost, že ke všem utonutím došlo na Lipně během jednoho týdne, dva přišli o život během jednoho dne. Jednalo se o staršího rybáře, plavce a malého chlapce, který se utopil v bazénu v okolí Lipna.

„Lipenští záchranáři jsou nedílnou součástí lipenské komunity a kromě toho, že zachraňují životy organizují v regionu řadu aktivit pro děti a mládež zaměřené na prevenci bezpečného pobytu u vody, poskytování první pomoci a v dovednostech pobytu v přírodě. Stejně tak pořádají kurzy vodní záchrany, poskytování první pomoci, přežití a činnosti v krizových situacích pro dobrovolné hasiče, zaměstnance bazénů a wellness podniků,“ vyzdvihl další činnost Lipenské vodní záchrané služby Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, jehož jsou záchranáři také členem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…