ÚOHS: Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci k návrhu nařízení de minimis

23.11.2022 11:19 | Tisková zpráva

Nové nařízení de minimis má nahradit stávající nařízení Komise (EU) č. 1407/2013 ze dne 18. prosince 2013 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis (dále též jen „nařízení č. 1407/2013“), jehož platnost končí 31. 12. 2023.

ÚOHS: Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci k návrhu nařízení de minimis
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Kontrola účelnosti pravidel státní podpory (tzv. fitness check) provedená v roce 2020 ukázala, že nařízení o podpoře de minimis celkově splňuje svůj účel.  V návaznosti na provedený přezkum a na informace a připomínky od společností, podnikatelských sdružení a orgánů veřejné moci obdržené v rámci zveřejněné výzvy v červnu a červenci 2022, Evropská komise připravila návrh nového nařízení de minimis.

Návrh nového nařízení de minimis obsahuje oproti stávajícímu nařízení č. 1407/2013 tyto změny:

i) zvýšení stropu pro podporu de minimis, kterou může jeden podnik obdržet od členského státu za libovolná tři po sobě jdoucí účetní období, a to na 275 tisíc eur. Návrh upravuje také strop pro podpory poskytované ve formě půjček a záruk a strop podpory pro podniky provozující silniční nákladní dopravu. Cílem zvýšení stropů podpory de minimis je zohlednit inflaci. Stávající nařízení č. 1407/2013 stanovuje strop 200 tisíc eur.

ii) posílení požadavků na transparentnost zavedením centrálního registru podpor de minimis na vnitrostátní úrovni či na úrovni EU, který umožní snadný přístup k informacím o podpoře de minimis poskytnuté kterýmkoliv orgánem členského státu.

Bližší informace o veřejné konzultaci, včetně návrhu nového nařízení de minimis, jsou dostupné ZDE.

Informace o probíhající veřejné konzultaci s výzvou k zapojení se do konzultace byla rovněž rozeslána všem rezortům v rámci příslušných pracovních skupin Úřadu k veřejné podpoře. Úřad následně připraví souhrnné stanovisko veřejných orgánů za Českou republiku a odešle je Evropské komisi.

Ostatní subjekty mohou připomínky podat přímo Evropské komisi do 10. 1. 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…