ÚOKFK SKPV: Ukončení vyšetřování radních a úředníků

31.07.2012 9:12

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu, v rámci kterého jsou trestně stíháni čtyři členové rady jednoho moravského statutárního města a dva magistrátní úředníci.

ÚOKFK SKPV: Ukončení vyšetřování radních a úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

V dané věci jde o výstavbu městského domova důchodců a rekonstrukci zimního stadionu. V obou případech však nad rámec schválených zakázek mělo dojít k provedení stavebních prací, které nebyly obsaženy v původní dokumentaci. Ceny těchto „víceprací“ přesáhly zákonem stanovený limit ve výši 20 procent z původní hodnoty díla, aniž by bylo zahájeno příslušné zadávací řízení.

V případě výstavby domova důchodců měli podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV na následných schůzích rady města někteří její členové schválit rozdělení ceny těchto víceprací na dvě části. První z nich měli začlenit do původní zakázky tak, aby nedošlo k překročení stanoveného dvacetiprocentního limitu a zároveň na druhou část ceny víceprací následně měli schválit zakázku malého rozsahu, vše za stavu, kdy tyto práce již byly provedeny.

V případě rekonstrukce zimního stadionu, poté, co provedené vícepráce přesáhly zákonný limit 20 procent, měli někteří členové rady města schválit nezákonný odečet „méněprací“ od víceprací. Konkrétně šlo o vynětí nákladů na kompletní dodávku a montáž signalizačního zařízení z původního rozpočtu díla tak, aby se cena víceprací dostala pod stanovený dvacetiprocentní limit. Následně tak mohli formálně zadat vícepráce původnímu zhotoviteli, které v té době byly z větší části již zhotoveny. Poté měli rozhodnout o zakoupení vyňatého signalizačního zařízení za cenu cca 4,6 milionu Kč a to bez řádně vyhlášené veřejné soutěže.

Podle kriminalistů ÚOKFK SKPV tak obvinění členové rady města a magistrátní úředníci měli pro konkrétního dodavatele sjednat přednost a výhodnější podmínky oproti ostatním soutěžitelům. Zároveň je dáno důvodné podezření, že jeden z obviněných měl dále přijímat prospěch ve formě provedení stavebních prací souvisejících s výstavbou bazénu na rodinné nemovitosti, ze strany zhotovitele zakázky, kdy vystavená faktura v hodnotě cca 280 tisíc korun byla uhrazena až s dvouletým zpožděním. Další z obviněných měl dle závěrů kriminalistů přijímat od téhož zhotovitele zakázky majetkový prospěch ve formě provedení stavebních prací souvisejících s výstavbou rodinného domu, kdy z více než třímilionové faktury neuhradil cca 2,4 milionu korun.

Všech šest obviněných je stíháno pro trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Ve věci bylo v loňském roce stíháno celkem 13 osob, nicméně po návrhu na podání obžaloby bylo trestní stíhání dozorující státní zástupkyní zastaveno. Zastavení trestního stíhání bylo Nejvyšším státním zastupitelstvím v Brně ve vztahu k šesti obviněným osobám zrušeno.

Po doplnění vyšetřování nyní kriminalisté ÚOKFK SKPV navrhují na obviněné podat obžalobu.

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV

reklama

autor: Policie ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…