ÚOKFK SKPV: Ukončení vyšetřování radních a úředníků

31.07.2012 9:12

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu, v rámci kterého jsou trestně stíháni čtyři členové rady jednoho moravského statutárního města a dva magistrátní úředníci.

ÚOKFK SKPV: Ukončení vyšetřování radních a úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

V dané věci jde o výstavbu městského domova důchodců a rekonstrukci zimního stadionu. V obou případech však nad rámec schválených zakázek mělo dojít k provedení stavebních prací, které nebyly obsaženy v původní dokumentaci. Ceny těchto „víceprací“ přesáhly zákonem stanovený limit ve výši 20 procent z původní hodnoty díla, aniž by bylo zahájeno příslušné zadávací řízení.

V případě výstavby domova důchodců měli podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV na následných schůzích rady města někteří její členové schválit rozdělení ceny těchto víceprací na dvě části. První z nich měli začlenit do původní zakázky tak, aby nedošlo k překročení stanoveného dvacetiprocentního limitu a zároveň na druhou část ceny víceprací následně měli schválit zakázku malého rozsahu, vše za stavu, kdy tyto práce již byly provedeny.

V případě rekonstrukce zimního stadionu, poté, co provedené vícepráce přesáhly zákonný limit 20 procent, měli někteří členové rady města schválit nezákonný odečet „méněprací“ od víceprací. Konkrétně šlo o vynětí nákladů na kompletní dodávku a montáž signalizačního zařízení z původního rozpočtu díla tak, aby se cena víceprací dostala pod stanovený dvacetiprocentní limit. Následně tak mohli formálně zadat vícepráce původnímu zhotoviteli, které v té době byly z větší části již zhotoveny. Poté měli rozhodnout o zakoupení vyňatého signalizačního zařízení za cenu cca 4,6 milionu Kč a to bez řádně vyhlášené veřejné soutěže.

Podle kriminalistů ÚOKFK SKPV tak obvinění členové rady města a magistrátní úředníci měli pro konkrétního dodavatele sjednat přednost a výhodnější podmínky oproti ostatním soutěžitelům. Zároveň je dáno důvodné podezření, že jeden z obviněných měl dále přijímat prospěch ve formě provedení stavebních prací souvisejících s výstavbou bazénu na rodinné nemovitosti, ze strany zhotovitele zakázky, kdy vystavená faktura v hodnotě cca 280 tisíc korun byla uhrazena až s dvouletým zpožděním. Další z obviněných měl dle závěrů kriminalistů přijímat od téhož zhotovitele zakázky majetkový prospěch ve formě provedení stavebních prací souvisejících s výstavbou rodinného domu, kdy z více než třímilionové faktury neuhradil cca 2,4 milionu korun.

Všech šest obviněných je stíháno pro trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Ve věci bylo v loňském roce stíháno celkem 13 osob, nicméně po návrhu na podání obžaloby bylo trestní stíhání dozorující státní zástupkyní zastaveno. Zastavení trestního stíhání bylo Nejvyšším státním zastupitelstvím v Brně ve vztahu k šesti obviněným osobám zrušeno.

Po doplnění vyšetřování nyní kriminalisté ÚOKFK SKPV navrhují na obviněné podat obžalobu.

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Policie ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…