ÚOKFK: Ukončení vyšetřování případu podplacení

27.07.2012 17:34

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech ukončili vyšetřování korupčního jednání dvou osob, které mělo souviset s povolováním těžby čediče na Liberecku.

ÚOKFK: Ukončení vyšetřování případu podplacení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Podle závěrů kriminalistů ve věci mělo jít o opakovanou nabídku úplatků v celkové výši 2,5 milionů korun zástupcům dvou občanských sdružení s cílem, aby obě tato sdružení odstoupila od svých nesouhlasných stanovisek k záměru těžařské společnosti na zahájení těžby čediče. Následně by tak mohlo dojít k ovlivnění vydání stanoviska Ministerstva životního prostředí, které posuzovalo záměr těžařské společnosti  z hlediska vlivu na životní prostředí.

Obvinění muži měli chtít nabídkami ovlivnit zejména proces vydávání stanoviska ministerstva a navazující správní řízení Obvodního báňského úřadu ve prospěch povolení těžby, přičemž k tomuto ovlivňování mělo dojít v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu. Úplatky měli nabízet v úmyslu opatřit čistý prospěch těžařské společnosti v souvislosti s povolením těžby čediče, a to nejméně ve výši cca 9 milionů korun ročně (za celou dobu těžby pak nejméně ve výši cca 180 milionů korun).
 
Jeden z obviněných mužů měl podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV úplatky přímo nabízet. Druhý muž, jako zástupce těžařské společnosti, měl k nabízení úplatku prvního obviněného navést. Oba jsou stíháni pro trestný čin podplacení.
 
Spisový materiál již kriminalisté ÚOKFK SKPV předali Okresnímu státnímu zastupitelství v České Lípě s návrhem na podání obžaloby. V případě pravomocného odsouzení hrozí oběma obviněným mužům trest odnětí svobody až na šest let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…