ÚOOÚ: Čínský TikTok je bezpečnostní riziko...

26.02.2023 7:29 | Tisková zpráva

Zaměstnanci Evropské komise musejí do 15. března 2023 odinstalovat čínskou aplikaci TikTok, a to nejen ze všech služebních zařízení, ale také ze soukromých, která jsou využívána i pro služební potřeby. Informoval o tom server Politico.eu. Pokud tak neučiní, nebudou mít od následujícího dne (16/3/2023) přístup k interním systémům a informacím Evropské komise.

ÚOOÚ: Čínský TikTok je bezpečnostní riziko...
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Evropská komise zakázala zaměstnancům používat čínskou aplikaci sociálních médií TikTok vzhledem k bezpečnostním rizikům, která jsou s touto aplikací spojena. Podle Evropské komise jsou čínské technologické společnosti propojeny s čínskými zpravodajskými službami a shromažďují obrovské množství dat z celého světa.

Podle serveru Politico.eu informaci potvrdil vysoce postavený úředník komise s tím ,že dnes ráno (23/2/2023), bylo všem zaměstnancům nařízeno, aby odstranili aplikaci TikTok ze svých oficiálních zařízení, včetně jejího odstranění i z osobních zařízení, pokud mají nainstalované nějaké aplikace související s prací.Případně zaměstnanci mohou odstranit pracovní aplikace ze svých osobních telefonů, pokud je využívají i pracovně.

V nařízení Evropské komise zaměstnancům se, podle serveru Politico.eu, uvádí: "Za účelem ochrany údajů Komise a zvýšení její kybernetické bezpečnosti se správní rada Evropské komise rozhodla pozastavit aplikaci TikTok na firemních zařízeních a osobních zařízeních zapsaných do služby Komise pro mobilní zařízení".

Úředníci jsou povinni odinstalovat aplikaci pro sdílení videí "při nejbližší příležitosti", ale nejpozději do 15. března. "Od 15. března budou zařízení s nainstalovanou aplikací považována za nekompatibilní s podnikovým prostředím," uvádí se v nařízení. Komise dále uvedla, že je to poprvé, co pozastavila používání aplikace pro své zaměstnance. Mluvčí EK Eric Mamer a Sonya Gospodinova uvedli, že jde o výsledek "pečlivé" analýzy. Odmítli však zveřejnit informace, které vedly k závěru, že aplikace představuje významná kybernetická a datová rizika pro unijní exekutivu. Uvedli, že omezení je dočasné a pod "neustálým přezkumem a možným přehodnocováním".

Komise zastává politiku "přineste si vlastní zařízení", kterou vysocí úředníci EK z bezpečnostního hlediska popisují jako "hroznou". Ostatní orgány Evropské unie, včetně Rady a Parlamentu, budou pravděpodobně nakonec následovat se zákazem čínské aplikace, i když zejména Parlamentu může trvat mnohem déle, než bude schopen takovou politiku aplikovat.

V prohlášení pro Politico.eu TikTok uvedl, že rozhodnutí je "zavádějící"."Jsme zklamáni tímto rozhodnutím, o kterém se domníváme, že je zavádějící a založené na zásadních mylných představách," uvedl mluvčí TikToku. "Kontaktovali jsme Komisi, abychom to uvedli na pravou míru a vysvětlili, jak chráníme data 125 milionů lidí v celé EU, kteří každý měsíc přicházejí na TikTok.

Zdánlivě "nevinnou" aplikaci přitom Spojené státy americké zakázaly pro všechna zařízení federální vlády z obav z potenciální čínské špionáže už v prosinci minulého roku. Několik států minulý týden také zavedlo vlastní omezení.

Zdroj a více informací na internetových stránkách serveru Politico.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…