ÚOOÚ: Evropa si připomíná Den ochrany osobních údajů

30.01.2019 17:18

Právě před 38 lety, 28. ledna 1981, přijala Rada Evropy tzv. Úmluvu o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních údajů. Na počest této události slaví Evropa od roku 2007 Den ochrany osobních údajů.

ÚOOÚ: Evropa si připomíná Den ochrany osobních údajů
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Právě na tento dokument navázaly specializované zákony na ochranu osobních údajů i obecné nařízení (GDPR), které lépe odpovídá nadnárodnímu rámci ochrany osobních údajů a mezinárodní spolupráci, jehož jádro tvoří Evropská unie a k němuž se řada dalších států – např. v minulém týdnu Japonsko – přibližuje.

„Každoroční připomínka Dne ochrany osobních údajů je v naší elektronické době naprosto nutná. Pro současné informační a komunikační technologie jsou osobní údaje a informace o nás základními stavebními kameny. Lidé jako účastníci komunikace, ale i ti, jichž se důsledky této komunikace týkají (mnohdy negativně), mají na základě ústavně zakotveného práva na soukromí a ochranu osobních údajů možnost se nejen chránit, ale i bránit za podpory nezávislých institucí, kterými jsou Úřad pro ochranu osobních údajů a soudy,“ prohlásila předsedkyně ÚOOÚ Ivana Janů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…