ÚOOÚ: Tuto bezprecedentní situaci překonáme pouze v jednotě a solidaritě

14.04.2020 21:22

Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil na svých webových stránkách vlastní překlad prohlášení k právu na ochranu údajů v souvislosti s pandemií COVID-19, které společně vydali předsedkyně Výboru k Úmluvě 108 Alessandra Pierucci a komisař pro ochranu údajů Rady Evropy Jean-Philippe Walter.

ÚOOÚ: Tuto bezprecedentní situaci překonáme pouze v jednotě a solidaritě
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

„Státy se musí vypořádat s hrozbou pandemie COVID-19, pokud jde o demokracii, právní stát a lidská práva, včetně práva na ochranu soukromí a osobních údajů,“ uvádí dokument, jenž se kromě obecných principů a pravidel ochrany osobních údajů věnuje blíže oblastem zpracování dat velkého rozsahu, ve vzdělávacích systémech, zdravotních údajů a ze strany zaměstnavatelů. Zabývá se také mobilními a počítačovými daty.

Prohlášení zároveň slouží jako úvod k hlubším právním analýzám jak odborníkům, tak těm, kteří v této oblasti rozhodují. „I když lidé čelí obtížné a znepokojivé době a situace se rychle vyvíjí, vlády přijímají opatření k ochraně obyvatelstva, a musí tak činit, aniž by společnost v dlouhodobém horizontu vystavily riziku,“ vysvětluje.

Český překlad materiálu naleznete ZDE. Jeho anglický originál pak ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…