ÚSTR: Pamětní plakety popraveným obětem komunistického režimu

02.05.2018 19:53

Ve čtvrtek 10. května budou v Praze umístěny dvě pamětní plakety popraveným obětem komunistického režimu.

ÚSTR: Pamětní plakety popraveným obětem komunistického režimu
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

„Jedno jméno, jeden život, jedna tabulka.“ Takové je motto projektu Poslední adresa, který byl vloni spuštěn v České republice. Smyslem projektu je uctění konkrétních lidí, kteří zemřeli v důsledku represí komunistického režimu – byli popraveni či zemřeli ve věznicích a táborech. Na místo jejich posledního bydliště je instalována kovová pamětní cedulka.

Ve čtvrtek 10. května 2018 ke stávajícím tabulkám přibydou dvě další. V 10:30 bude slavnostně umístěna plaketa na adrese Bubenská 412/7, Praha 7 pražskému radnímu a právníkovi Jaroslavu Borkovcovi, popravenému 5. listopadu 1949, a tentýž den, 10. května ve 12 hodin na adrese U Vysočanského pivovaru 419/10, Praha 9 bude umístěna plaketa vrchnímu strážmistru Karlu Strmiskovi, popravenému 8. srpna 1952.

O osudech obou popravených mužů na místě pohovoří historici Prokop Tomek a Petr Mallota, kteří se jejich případy zabývali. Slavnostního umístění plakety Karlu Strmiskovi se zúčastní také pan Král, pamětník Karla Strmisky, jehož rodina byla v důsledku známosti se Strmiskou taktéž perzekvována.

Projekt Poslední adresa je původně ruskou občanskou iniciativou, která od roku 2014 připomíná oběti sovětského represívního systému. Těch byly statisíce, miliony. Ovšem cílem projektu není připomínat statistiky, ale jednotlivé životy, které byly zmařeny. Nenápadné tabulky velikosti dlaně obsahující základní údaje o perzekvovaném jsou umístěny na dům, v němž měl daný člověk poslední adresu před tím, než se dostal do soukolí represivního aparátu, v jehož důsledku zemřel. Předobrazem projektu se staly dlažební kostky Stolpersteine, které v evropských městech připomínají oběti holokaustu.

Projekt Poslední adresa v České republice podporuje Ústav pro studium totalitních režimů, organizace Gulag.cz, sdružení Političtí vězni.cz a Memorial Česká republika. První tabulky byly umístěny v červnu 2017 (více ZDE). Poslední adresa nechce připomínat pouze osudy významných lidí, je také památníkem běžných občanů. Iniciovat umístění tabulky může kdokoliv – příbuzní, obyvatelé domu nebo studenti, kteří se osudy perzekvovaných zabývají v hodinách historie. O umístění tabulky je možné požádat prostřednictví webové stránky ZDE.

Podrobnější informace o případech Karla Strmisky a Jaroslava Borkovce najdete ZDE, ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…