ÚSTR použije ukázky z filmu o Janu Masarykovi k výuce historie

09.03.2017 16:29

Dnes přichází do kin film Masaryk režiséra Julia Ševčíka, který prostřednictvím životního příběhu Jana Masaryka popisuje také „osudový rok” 1938, v němž Československo čelilo vzrůstajícímu tlaku ze strany hitlerovského Německa.

ÚSTR použije ukázky z filmu o Janu Masarykovi k výuce historie
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Historici a historičky z oddělení vzdělávání ÚSTR připravili pro školy vzdělávací materiály, jež využívají ukázky z filmu Masaryk a zasazují je do historických souvislostí a do kontextu českého vzpomínání na "mnichovské trauma".

Úvod ke vzdělávacím materiálům naleznete zde, pro lepší orientaci v historických událostech slouží časová osa, různé způsoby zobrazování mnichovské krize nabízí stránka o mnichovském mýtu.

Autoři a autorky vzdělávacích materiálů předkládají nápady, dokumenty nebo už hotové metodiky, které vyučujícím pomohou zapracovat film do výuky a skrze něj představit žákům a žačkám události spjaté s mnichovskou dohodou. Kromě filmu Masaryk autoři a autorky použili také ukázky z dalších filmů, především z filmu Dny zrady Otakara Vávry z roku 1973.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

19:02 Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

Český statistický úřad v souladu se zákonem zveřejní výsledky voleb do Evropského parlamentu až po u…