ÚZSVM: Architektonická soutěž na rekonstrukci bývalé věznice v Uherském Hradišti má vítěze

21.11.2022 20:29 | Tisková zpráva

Historicky první architektonická soutěž vyhlášená Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), která se týkala stavební obnovy památkově chráněného areálu historické budovy bývalé věznice v Uherském Hradišti, má svého vítěze.

ÚZSVM: Architektonická soutěž na rekonstrukci bývalé věznice v Uherském Hradišti má vítěze
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Z devíti zaslaných návrhů odborná porota složená z významných českých i zahraničních architektů, budoucích uživatelů areálu a zástupců ÚZSVM a města Uherské Hradiště vybrala jako nejlepší návrh pražského studia ov architekti.

„Tato architektonická soutěž je dalším důležitým milníkem v záchraně tohoto jedinečného areálu i v historii našeho úřadu. Jsem velmi ráda, že se jí účastnili zástupci předních architektonických ateliérů z České republiky i ze Slovenska. Na základě vítězného návrhu můžeme pokračovat v dalších nezbytných krocích, jako je zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí, stavební povolení a pro provedení stavby,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Zároveň připomněla, že v areálu bývalé věznice vznikne Muzeum totality připomínající jeho nechvalně proslulou minulost, a současně část areálu bude sloužit okresnímu soudu, okresnímu státnímu zastupitelství a Probační a mediační službě.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Pro Uherské Hradiště se jedná o významný projekt, který brownfiled v centru města změní v důstojný areál 21. století. „Půjde o zásadní proměnu rozsáhlého objektu v městské památkové zóně, o kterou jsme dlouhá léta usilovali. Dojde k vypořádání se s chátrajícím objektem, který v sobě nese i tragickou minulost, a vytvoření nového veřejného prostoru. Vybraný koncept, který ovlivní podobu města na desetiletí dopředu, velmi dobře nakládá s potřebami pro život v moderním městě, zároveň pokrývá všechny požadavky budoucích uživatelů, což byla velká výzva, zejména pro složky justice, a v neposlední řadě dává více než dobrý prostor pro vybudování paměťové instituce. Při hodnocení pro nás byly důležité také urbanistické souvislosti a dopady revitalizace areálu na okolní veřejné prostory. I v tomto parametru byl vítězný návrh hodně propracovaný,” řekl starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Na vítězném návrhu, jehož autory jsou Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, Ondřej Králík a Jan Sulzer (autor krajinářského řešení), porota v čele s architektem Pavlem Martinkem nejvíce ocenila celkové architektonické řešení, použité materiály i detail veřejného prostoru, který podtrhuje význam tohoto místa s důrazem na vytvoření moderní demokratické instituce s historickou pamětí. Na vítězném návrhu spolupracovali Viktor Žák, Anna Blažková a Kateryna Bondarenko. Vítězný návrh nyní bude dopracováván na základě doporučení odborné poroty a proběhne také upřesňování s budoucími uživateli včetně partnerského dialogu s městem.

Na druhém místě se umístil tým Múčka Veselý architekti, třetí příčku pak obsadilo studio re:architekti.

Veřejnost bude mít možnost se seznámit se všemi soutěžními návrhy v rámci výstavy v Redutě v Uherském Hradišti. Vernisáž k této výstavě proběhne 9. prosince od 16 hodin.

Další informace k záchraně této výjimečné památky, včetně klíčových momentů historie i současnosti, plánů do budoucna a přehledné časové osy nalezne veřejnost také na speciální stránce, která je dostupná ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…