ÚZSVM: Česká Lípa získala další pozemek do svého vlastnictví

08.03.2023 22:54 | Tisková zpráva

Město Česká Lípa využilo nabídku nepotřebného majetku státu na území obcí a odkoupilo pozemek na místním sídlišti.

ÚZSVM: Česká Lípa získala další pozemek do svého vlastnictví
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Pozemek o výměře 1 941 m2 leží na sídlišti Střelnice. Jedná se o zatravněnou plochu s několika stromy a keři se značným množstvím sítí různých vlastníků a veřejným osvětlením v majetku města. Parcela navazuje na pozemky ve vlastnictví města. Koupí obec rozšířila rozvojovou plochu zdejší občanské vybavenosti a získala kontrolu nad budoucím využitím parcely. Tímto způsobem Česká Lípa zabránila umístění staveb, které by mohly nežádoucím způsobem narušovat život obyvatel sídliště, jako například větší množství garáží, ubytovny a podobně. Kupní cena 1 755 000 Kč byla následně odvedena do státního rozpočtu.

ÚZSVM převzal pozemek jako nepotřebný majetek Katastrálního úřadu pro Liberecký kraj.

Unikátní projekt, jehož cílem je zvýšení převodů nemovitostí na obce a kraje i snížení nepotřebných nemovitostí ÚZSVM, úřad pilotně vyzkoušel právě s městem Česká Lípa. ÚZSVM zaslal městu seznam veškerých svých nepotřebných nemovitostí na území města (110). Česká Lípa následně požádala o 34 nemovitostí, z nichž ÚZSVM předběžně shledal převod proveditelný (podle podmínek zákona o majetku státu a metodického materiálu Ministerstva financí) u 22 nemovitostí (65 % městem požadovaných). Na základě toho ÚZSVM zašle nyní všem obcím s rozšířenou působností a krajům přehled nepotřebných nemovitostí ÚZSVM za celý jejich správní obvod a požádá je o prověření, které nemovitosti by mohly být využity pro jejich rozvojové aktivity. Po obdržení zpětné vazby bude ÚZSVM prioritně řešit nakládání s nemovitostmi, o které obce a kraje požádaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …