ÚZSVM: Pozemky, původně ležící v SRN, nyní patří Správě národního parku České Švýcarsko

13.05.2022 22:11 | Tisková zpráva

Správa národního parku České Švýcarsko získala od ÚZSVM v Ústí nad Labem pozemky v maloplošném zvláště chráněném území.

ÚZSVM: Pozemky, původně ležící v SRN, nyní patří Správě národního parku České Švýcarsko
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Jednalo se o 25 pozemků o celkové výměře 1 368 m2 ležících v katastrálním území Petrovice u Chabařovic. Tyto převedené pozemky se nacházejí na hranici České republiky a Spolkové republiky Německo. Pozemky jsou volně přístupné, zarostlé náletovými dřevinami a mají charakter lesních pozemků.

O pozemky na základě nabídky jiným organizačním složkám státu projevila zájem Správa národního parku České Švýcarsko. Jedná se totiž o pozemky, které se nachází v maloplošném zvláště chráněném území „Přírodní rezervace Niva Olšového potoka“.

Z pohledu ochrany přírody je niva potoka významným krajinným prvkem, kde může probíhat přirozená sukcese lužního lesa. Nezanedbatelnou funkcí pozemků s lužními lesy v nivách meandrujících toků je posilování retenční schopnosti krajiny. Současně tyto pozemky leží zcela v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a jedná se o pozemky, se kterými je z hlediska ochrany přírody příslušná hospodařit Správa NP České Švýcarsko.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

V katastru nemovitostí byly pozemky zapsány na „neznámého vlastníka na česko-německých hranicích, adresa neznámá“. Bylo tedy nejdříve nutné prověřit nabývací listiny a zjistit skutečného vlastníka těchto pozemků. Ze získaných podkladů pak vyplynulo, že se jedná o pozemky, které se původně nacházely na území Spolkové republiky Německo, a Česká republika je jejich vlastníkem na základě Smlouvy mezi ČR a SRN o hraničním dokumentárním díle společných státních hranic.

Jednalo se tak o dohledaný majetek, o němž bylo zjištěno, že s ním nehospodaří žádná organizační složka ani státní organizace a se kterým je proto příslušný hospodařit ÚZSVM. Prohlášením byly tedy přepsány na list vlastnictví ÚZSVM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…