ÚZSVM: Tři pozemky na Liberecku byly prodány za téměř milion korun

10.07.2021 22:30

ÚZSVM v Liberci se podařilo prodat tři pro stát nepotřebné pozemky, o které projevila veřejnost zájem hned v prvním vyhlášeném kole elektronické aukce.

ÚZSVM: Tři pozemky na Liberecku byly prodány za téměř milion korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Dohromady získal ÚZSVM jejich prodejem pro státní rozpočet finanční prostředky ve výši 912 870 Kč. Výměrou největší pozemek o rozloze 1 026 m2 leží v katastrálním území Růžodol I. Na pozemku rostou náletové dřeviny, jako osiky, javory, břízy či bez černý. Dle územního plánu je veden jako plocha pracovních aktivit – plochy drobné výroby, sklady, živnostenské provozovny, stavebnictví. ÚZSVM získal tento pozemek na základě smlouvy o předání majetku od Ředitelství silnic a dálnic ČR. Pro první kolo elektronické aukce bylo nejnižší podání stanoveno na částku 554 300 Kč. Jediný přihlášený účastník potvrzením výše tohoto podání tak získal tento pozemek do svého vlastnictví.

Další úspěšně prodaný pozemek leží v katastrálním území Janův Důl a zabírá rozlohu 486 m2. Jedná se o volně přístupný pozemek s asfaltovým povrchem uprostřed obce přiléhající k hlavní silnici procházející obcí. Pozemek slouží částečně jako odstavná plocha pro veřejnost a částečně jako odstavná plocha pro sousední firmu. V územním plánu je veden jako plocha smíšená obytná – bydlení venkovské, a také je součástí turistické trasy a cyklotrasy. ÚZSVM ho nabyl do majetku po ukončení činnosti Okresního úřadu Liberec. Do prvního kola elektronické aukce se přihlásili dva subjekty, každý z nich učinil jeden příhoz, a nakonec se kupní cena z nejnižšího podání ve výši 273 570 Kč zvýšila o 1 000 Kč na konečnou kupní cenu ve výši 274 570 Kč.

Třetí prodaný pozemek o výměře 352 m2 najdeme v katastrálním území Plavy. Pozemek leží v blízkosti centra obce Plavy u zpevněného říčního koryta toku řeky Kamenice. Dle územního plánu je veden jako veřejné prostranství a nachází se v záplavovém území tzv. 100leté vody. Pozemek byl dříve v katastru nemovitostí zapsaný neznámého vlastníka. Zaměstnanci ÚZSVM tak museli nejdříve vyhodnotit získané nabývací tituly a zjistit tak skutečného vlastníka pozemku. Z dostupných podkladů pak vyplynulo, že současný pozemek je částí původní pozemkové parcely, která byla předmětem znárodnění a pozemek byl později dán do vlastnictví československého státu do správy Místního národního výboru v Plavech. Jednalo se tak o majetek, o němž bylo zjištěno, že s ním nehospodaří žádná organizační složka státu a příslušný je tak ÚZSVM. V případě tohoto pozemku o něj v prvním kole aukce projevili zájem také dva účastníci, kteří oba složili kauci. Nejnižší podání bylo stanoveno ve výši 67 390 Kč. V průběhu aukce pak oba učinili 11 příhozů a navýšili kupní cenu na konečných 84 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…