ÚZSVM nabízí k prodeji internetové domény z trestné činnosti

14.02.2022 22:11 | Tisková zpráva

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Brně získal na základě usnesení Městského soudu v Brně 649 internetových domén. Dvě z nich jsou nyní k prodeji v elektronických aukcích na webu www.nabidkamajetku.cz. Jedná se o první podobný případ v historii úřadu.

ÚZSVM nabízí k prodeji internetové domény z trestné činnosti
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Domény připadly ÚZSVM z trestné činnosti. Jednalo se o přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku neznámým pachatelem, který vystupoval pod falešným jménem s fiktivní adresou v Pekingu. Tato osoba zakládala e-shopové domény, které lákaly data o platebních údajích od potencionálních zákazníků. Na tohoto pachatele bylo registrováno celkem 649 internetových domén s koncovou „.cz“ a dalších více než 3 000 domén s mezinárodními koncovkami.

S ohledem na neznámého pachatele nebylo možné uložit trest propadnutí věci. Jelikož by tyto domény mohly ohrožovat bezpečnost majetku a společnosti a hrozilo by jejich zneužití, pokud by byly pachateli ponechány, bylo soudem rozhodnuto o jejich zabrání.

ÚZSVM připadlo 649 domén, avšak u většiny z nich došlo k jejich expiraci. Mezi expirované domény patřily například stránky abmasaze.cz, alternativnisvet.cz, benzinovesekacky.cz, laska-seznameni.cz nebo bzucimvtom.cz

Sdružení CZ.NIC převedlo domény na účet UZSVM, který se tak stal jejich držitelem. Zbylé dvě domény, které nejsou expirované, aaaofer.cz a dadao.cz, jsou nabízeny v elektronických aukcích ZDE. Zájemci mají možnost zapojit se do aukcí do 22. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…