ÚZSVM prodal dům z předluženého dědictví

03.01.2019 21:42

Zaměstnancům ÚZSVM v Ústí nad Labem se podařilo prodat dům, získaný z předluženého dědictví.

ÚZSVM prodal dům z předluženého dědictví
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Předmětem prodeje formou výběrového řízení s aukcí byl pozemek o výměře 189 m2 ležící ve Šluknově, jehož součástí je stavba rodinného domu. Část pozemku je zastavěna, na zbytku se nachází neudržovaná zahrada s nálety dřevin. Rodinný dům je samostatně stojící nepodsklepená budova s půdou a obytným podkrovím. V domě je zavedena elektřina, chybí však rozvaděč, osazení vypínačů, zásuvek, část kabelových rozvodů. Dům je také připojen na vodovodní řad, zemní plyn a odpady jsou svedeny do jímky.

Dům byl bohužel v době běžícího dědického řízení vyrabován a chybí zde kotel, dveře, část schodů a oken. Dům je nevyklizený, nacházejí se zde opotřebované věci bez hodnoty, které v domě po zemřelém ještě zbyly. ÚZSVM získal nemovitost na základě usnesení Okresního soudu v Děčíně v rámci likvidace předluženého dědictví.

Okresní soud v roce 2013 nařídil likvidaci dědictví s tím, že nemovitosti budou prodány a výtěžek z prodeje bude použit pro uspokojení pohledávek přihlášených věřitelů. Ke zpeněžení nemovitostí byl zvolen způsob prodeje za součinnosti realitní kanceláře, avšak zájemci o koupi v rámci úhrady kupní ceny požadovali podmínky neslučitelné s podmínkami nastavenými soudem. Proto k prodeji nedošlo a soud nakonec rozhodl o tom, že nemovitost připadá státu jako tzv. odúmrť. ÚZSVM se nakonec podařilo dům prodat za minimální kupní cenu ve výši 199 000 Kč.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…