ÚZSVM uhájil 266,5 milionu v dalších sporech se solárníky

11.04.2016 20:11

Právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v minulém týdnu pravomocně uspěli v celkem šesti případech žalob majitelů fotovoltaických elektráren, kteří se se státem soudili o zhruba 266,5 milionu korun.

ÚZSVM uhájil 266,5 milionu v dalších sporech se solárníky
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Žalobci požadovali zaplacení údajné škody za zavedení finančního odvodu podle ustanovení zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Městský soud v Praze tak pravomocně potvrdil dřívější zamítavé rozsudky prvoinstančního soudu.

„Našim právním zástupcům se ve sporech se solárníky opakovaně daří. Předpokládáme, že všechny další žaloby dopadnou pro stát stejně úspěšně jako ty, o nichž rozhodl Městský soud v Praze. I tyto případy vypovídají o tom, že náš úřad disponuje kvalitními právními zástupci a proto neustále vyzývám ostatní organizační složky státu, aby nám předaly majetkové soudní spory, “ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Obvodní soud pro Prahu 1 již dříve zamítl žaloby proti Ministerstvu financí zastoupenému ÚZSVM s tím, že stát stanovením odvodu z elektřiny z obnovitelných zdrojů nepochybil a nekrátil práva žalobců. Městský soud v Praze ve všech případech zamítavé rozsudky potvrdil a ztotožnil se se soudem prvního stupně.

Žalobu na stát podaly firmy FVE EMI ENERGY s.r.o., FVE Triangle a.s., WIS Energo Hradčany a.s., WIS Energo Ledce Sever s.r.o., WIS Energo Kerhartice s.r.o. a insolvenční správce společnosti POLA DE SIERO a.s.  Celkem požadovali zaplacení téměř 266,5 milionu korun.

Podle investorů do solárních elektráren byl odvod údajně zaveden retroaktivně a novela zákona o podpoře výroby  elektřiny z obnovitelných zdrojů zasáhla diskriminačně do jejich práv.  Jednotliví majitelé proto podali vůči státu několik desítek žalob. Problematikou se již zabýval i Ústavní soud, který novelu za retroaktivní nepovažuje. ÚZSVM uspěl již loni na podzim v devíti soudních sporech o náhradu škody ve věci provozování solárních elektráren. Protistrany tehdy požadovaly zaplacení více než 3,2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…