ÚZSVM v Jindřichově Hradci dohledal desítky nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí

15.01.2018 11:00

Zaměstnancům odloučeného pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Jindřichově Hradci se od roku 2014 podařilo dohledat údaje o narození a úmrtí 83 osob a podat podnět k projednání dědictví u příslušných soudů. Jednalo se o celkem 126 pozemků o celkové výměře 346 32m2 a o jednu budovu.

ÚZSVM v Jindřichově Hradci dohledal desítky nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

V pěti případech osoby neměly zákonné dědice a jejich pozůstalost připadla státu. Celkem šlo o 15 pozemků o celkové ploše 38 542 m². Převážně se jednalo o zemědělskou půdu, která byla převedena do příslušnosti hospodařit Státnímu pozemkovému úřadu.

Při prošetřování nedostatečně identifikovaných vlastníků se pracovníkům ÚZSVM v Jindřichově Hradci podařilo zároveň dohledat a doložit katastrálnímu úřadu doklady, které potvrdily vlastnictví majetku státu u 61 pozemků o celkové rozloze 49 971 m² a u jedné budovy. Ve většině případů šlo o majetek po zaniklých státních podnicích nebo majetek zkonfiskovaný podle právních předpisů z roku 1945, kdy konfiskace nebyly zapsány v pozemkové knize.

Část identifikovaného majetku už byla prodána, zemědělská půda byla převedena do vlastnictví Státního pozemkového úřadu a lesní pozemky převzal státní podnik Lesy ČR. Pro zbývající část majetku je hledáno vhodné využití v souladu se zákonem.

Problematika nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci.

Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM na svých webových stránkách. K 1. 8. 2017 obsahuje údaje o 210 tisících nemovitostech, z toho je 203 tisíc pozemků a 6 a půl tisíc budov. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 154 tisíc a přibližně 1 200 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…