ÚZSVM za pět let snížil počet nevyužitých budov o 95 procent

16.01.2021 19:07

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dokázal od roku 2015 razantně snížit počet nevyužitých budov o 95 % (tj. o 458 budov). V jeho majetku po celé republice tak na sklonku roku 2020 zůstalo pouze 22 budov bez využití, zatímco v roce 2015 to bylo 480 budov.

ÚZSVM za pět let snížil počet nevyužitých budov o 95 procent
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Eliminovat prázdné a nevyužívané budovy bylo jedním z mých cílů při nástupu do funkce v roce 2015,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Daří se nám naplňovat naši dlouhodobou strategii, aby v majetku ÚZSVM bylo co nejméně nevyužívaných nemovitostí. Při správě prázdných domů se snažíme postupovat co nejrychleji podle zákona. Pokud pro nemovitost nenajdeme využití, hledáme nového majitele, který by jí co nejdříve vdechl nový život, mezi státními institucemi či následně širokou veřejností prostřednictvím transparentních dražeb nebo výběrových řízení s elektronickou aukcí,“ dodala generální ředitelka s tím, že veškerá nabídka majetku, jak pro státní instituce, tak širokou veřejnost, je transparentně zveřejněna na webových stránkách ÚZSVM www.nabidkamajetku.cz.

ÚZSVM v roce 2020 hospodařil s 1 122 stavbami, které lze teoreticky užívat. Jedná se například o administrativní budovy, rodinné domy, byty, rekreační chaty, garáže, skladové areály apod. Stavby využívá buď ÚZSVM, jiná státní instituce, či jsou pronajaty nebo vypůjčeny fyzickým a právnickým osobám, případně obcím. Některé stavby ale reálně užívat nelze, a to například z důvodu právní vady váznoucí na majetku (žaloby na určení vlastnictví, dědické řízení nebo žaloby na vyklizení majetku), havarijního stavu, nebo jsou těsně před prodejem či převodem. V majetku ÚZSVM je tak pouze 22 budov bez využití.

Ve 14 případech se jedná o nemovitosti, které ÚZSVM připadly v nedávné době po lidech, kteří zemřeli bez zákonných či závětních dědiců, a o jejich dalším využití nebylo zatím rozhodnuto. Stejně tak nebylo rozhodnuto o využití dalších dvou budov, u kterých byl právě ukončen soudní spor. V dalších dvou případech se jedná o nemovitosti, pro které se nepodařilo najít nové majitele ve výběrových řízeních. U zbývajících čtyř budov ovlivňuje jejich nemožnost využití zejména jejich nevyhovující technický stav.

Cílem ÚZSVM je zabránit chátrání státních nemovitostí a co nejrychlejší nalezení nového majitele, který pro ně našel smysluplné využití.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…