Ukliďme svět, ukliďme Česko: Z české přírody zmizelo během jara 17 700 pneumatik

05.06.2019 17:56

U příležitosti dnešního Světového dne životního prostředí to oznámili organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko.

Ukliďme svět, ukliďme Česko: Z české přírody zmizelo během jara 17 700 pneumatik
Foto: uklidmecesko.cz
Popisek: Ukliďme Česko

A nejen to, při letošním rekordním ročníku akce sesbírali dobrovolníci celkem přes 2400 tun odpadů z našich měst, obcí a především přírody. Jarní etapa úklidů vrcholí vyhlášením výsledků fotosoutěže a akce pokračuje na podzim v rámci Celosvětového úklidového dne - 21. září.

Česká republika během jara opět prokoukla, a to díky dobrovolníkům, kteří pod hlavičkou Ukliďme svět, ukliďme Česko provedli úklid snad v každém koutě naší země. "Podle údajů, které máme k dispozici, se během jara konalo 3458 úklidových akcí, do kterých se zapojilo téměř 145.000 dobrovolníků. Dobrovolníci z přírody odstranili 2420 tun odpadů a z toho se jim téměř 500 tun podařilo vytřídit. Jedná se o rekordní účast, kdy se nám již během jara podařilo překonat počet dobrovolníků, který s námi uklízel za celý loňský rok," shrnul dosažené výsledky Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Akce v těchto dnech vrcholí vyhlášením výsledků foto/video soutěže a hlasováním veřejnosti o nejlepší foto z úklidů na facebookové stránce Ukliďme Česko. "Nejvíce soutěžních příspěvků se nám sešlo v kategorii "Pneumatiky", ty byly letos také hlavním tématem úklidových akcí a dobrovolníci jich napočítali bezmála 18 tisíc. Chtěli jsme tím především upozornit na to, že je zhola zbytečné je vyhazovat do přírody. Již několik roků u nás funguje systém zpětného odběru pneumatik, díky kterému je může každý motorista bezplatně odevzdat na jednom ze zhruba 3000 sběrných míst," říká další z organizátorů, Radek Janoušek.

Letošní školní komiksovou soutěž vyhrála ZŠ Pražačka se svým příběhem "I ten nejhorší se může změnit". Příběh vznikl na motivy jejich uklízecí akce na jaře a je skutečnou inspirací nejen pro děti. Za odměnu pojedou na zážitkový výlet do přírody s odborníky z Českého svazu ochránců přírody.

Akce Ukliďme svět, ukliďme Česko vítá před podzimní částí nového partnera, kterým je společnost PENNY Market. "Cítíme odpovědnost za prostředí, v němž žijeme my i naši zákazníci. Máme největší síť prodejen v České republice, je proto naší povinností nejen takovou akci podpořit, ale i se do ní aktivně zapojit," říká Jens Krieger, generální ředitel společnosti PENNY Market.

"Děkujeme všem účastníkům jarního uklízení, a pokud jste mezi nimi nebyli, máte možnost si u vás uklidit při Celosvětovém úklidovém dni - 21. září 2019," zvou pořadatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…