Unie sebevědomé samosprávy chce důsledně hájit práva obcí a měst

13.05.2019 12:40

Sedm statečných – tak si říká skupina zástupců obcí a měst v čele s respektovanou advokátkou a odbornicí na právo samospráv Janou Zwyrtek Hamplovou, která se rozhodla založit ve veřejném prostoru nový subjekt, hájící důsledně práva obcí a měst s názvem UNIE SEBEVĚDOMÉ SAMOSPRÁVY (USS).

Unie sebevědomé samosprávy chce důsledně hájit práva obcí a měst
Foto: USS
Popisek: Unie sebevědomé samosprávy - logo

UNIE SEBEVĚDOMÉ SAMOSPRÁVY chce důsledně hájit ústavní práva obcí a měst před nezákonnými zásahy zejména státu a jeho institucí, a zabránit spolu s dalšími právními autoritami nedůvodné kriminalizaci členů zastupitelstev. Myšlenka vytvořit pro samosprávu odborně silné a odvážné zázemí se rodila delší dobu, poslední kapkou však byla podle slov Jany Zwyrtek Hamplové kauza města Postoloprty, v níž více jak dva roky nezákonně stíháno a pak nezákonně obžalováno několik členů zastupitelstva města; to vše na základě zcela chybné právní konstrukce a odbytého, státem zadaného a účelově zpracovaného znaleckého posudku. A podobných případů je mnoho.

USS chce být proto silnou odbornou oporou obcí a měst zejména poli práva, a zde si klade vysoké cíle. Chce být výraznou autoritou při výkladu právních norem aplikovaných v obcích, městech a krajích, tvůrcem právních stanovisek a výkladů pro vyšetřovatele policie, státní zástupce a soudy, bude také mapovat veškerou judikaturu a odbornou literaturu a s jejich pomocí samosprávu vzdělávat, aby se zásahům státu uměla bránit a ubránit. Samozřejmostí bude také aktivní spolupráce s médii. Zástupci USS chtějí získat přístup do diskusních pořadů, a otevírat témata dotýkající se samosprávy. USS bude též připravena dávat médiím stanoviska ke konkrétním právním případům, bude také připomínkovat zákony, které se dotýkají samosprávy, a také chce prosadit přijetí nového zákona o obcích.

Pokud jde o současné subjekty, zejména o Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv, pak USS jim nechce být konkurencí, ale partnerem. „Už dávno je známo, že stolička stojí nejpevněji na třech nohách. Takže si můžeme všichni pomáhat a spojovat síly. Ostatně se to už nyní, pokud jde o mou osobu, děje, s oběma subjekty mám velmi dobré vztahy“, uvedla Jana Zwyrtek Hamplová.

Netají se však současně tím, že USS bude úžeji zaměřená, méně formální a více razantní. „Samospráva je dnes ohrožena ve své samé podstatě, a kdo to nevidí, je slepý. Obce a města ztrácejí postupně svobodu, dochází k nedůvodné šikaně volených zastupitelů formou bezdůvodných trestních stíhání, samospráva je státem zneužívána pro výkon státní správy, ale odborné pomoci od státu se jí nedostává tak, jak by se patřilo. Odvody dotací a penále za banality jsou pro malé obce likvidační. Státu současně tento stav, kdy je faktickou vrchností, neuvěřitelně vyhovuje.

Přitom je to on, kdo by měl samosprávě poskytovat odborný servis, protože volení zástupci nemohou znát všechno A to se dnes po nich vyžaduje. Samosprávě navíc, pokud jde o aplikaci práva, opravdu málokdo rozumí – včetně policie, státních zástupců i některých soudců.“

Unie chce samosprávu vzdělávat, vybavovat informacemi, metodikami, a poskytovat dobré právní i mediální zázemí. V této oblasti chce spolupracovat úzce s Unií obhájců, která se na oblast samosprávy také už několik let zaměřuje, a navázat kontakt s širokou odbornou veřejností včetně právnických fakult.

„Chceme samosprávu obklopit špičkovými právníky, aby na ni stát tak snadno nemohl, a chceme být na tomto poli silným hráčem“, uvedla Jana Zwyrtek Hamplová. Ta má v oblasti samosprávy jedny z největších zkušeností v České republice včetně dosažení řady precedentních soudních rozhodnutí, a je proto pro obce a města i pro právní kruhy řadu let respektovanou autoritou.

„Původně jsem uvažovala, že spojím síly se Svazem měst a obcí. Nakonec jsem však došla k závěru, že to chce v této oblasti nový vítr do plachet. Od výchovy k poslušnosti v Čechách a na Moravě k jasnému sebeuvědomění si samosprávy a důsledném trvání na ní. Je třeba začít pojmenovávat věci týkající se samosprávy pravými jmény.“

Co ve svém případě vylučuje, to jsou jakékoli politické ambice v jakémkoli dresu.

„USS je nepolitický subjekt zcela nezávislý na státu a politických stranách. A na tom budeme stavět, a proto USS vznikla. Ani stát k ničemu nepotřebujeme. Finanční zázemí si vytvoříme z příspěvků obcí a měst, sídlo poskytne moje kancelář. A pak – starostové jistě pomohou kdykoli kdekoli. Samospráva je totiž zvyklá si pomáhat.“

Proto má USS motto „Samospráva sobě“.

Zakladateli USS jsou spolu s ní starosta obce Čeladná Pavol Lukša, starosta městské části Ostrava – Mariánské Hory a Hulváky Patrik Hujdus, místostarostka obce Městečko Trnávka Jana Sablíková, starosta obce Hamr na Jezeře Milan Dvořák, starosta obce Malá Skála Michal Rezler a starostka obce Libchavy Jana Hodovalová. Tedy ženy i muži v čele obcí a napříč republikou.

UNIE SEBEVĚDOMÉ SAMOSPRÁVY bude poprvé představena na kongresu FORUM MUNICIPAL 2019, který se koná 28. a 29. května v hotelu Jezerka v Seči v Pardubickém kraji. Bude tu přítomno všech sedm zakladatelů a uskuteční se zde první tisková konference k programu USS.

Jak uvedla Jana Zwyrtek Hamplová, tak věří, že na kongresu získá USS své první členy z řad obcí a měst. „Bylo by symbolické, kdyby se prvním členem stalo právě město Postoloprty“, uvedla advokátka a předsedkyně USS.

ZE STANOV

Článek II - Účel spolku
Účelem spolku je ochrana a prosazování základních ústavních práv územní samosprávy, vytváření kvalitního odborného zázemí pro obce, města a kraje, zákonodárné iniciativy a odborné vzdělávání samosprávy vedoucí k právnímu i faktickému posílení samosprávy v mezích jejích ústavně garantovaných práv.

Článek III - Cíle spolku a předmět jeho činnosti
a) Ochrana ústavních práv územní samosprávy důslednou právní obranou proti jednáním třetích subjektů tato ústavní práva porušující
b) Zajištění odborné a mediální pomoci v případě nedůvodné kriminalizace zástupců územních samospráv a při vymáhání následné satisfakce vůči státu
c) Zákonodárná iniciativa v oblasti právní úpravy samosprávy a vlastní legislativní činnost
d) Vzdělávání samosprávy zejména v oblasti práva
e) Public relations v oblasti samosprávy

Spolek bude dané cíle realizovat zcela nezávisle na politických subjektech a nesleduje žádné politické cíle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…