Unikátní nahrávky Rádia Retro připomenou období okupace a druhé světové války

12.03.2015 11:55

Rádio Retro 1938 – 1945 představí posluchačům unikátní nahrávky z rozhlasového archivu či z produkce BBC. Mnohé z nich se do vysílání dostanou v takto ucelené podobě poprvé. Digitální stream bude obsahovat 28 hodin zpráv, projevů či reportáží z období od Mnichovské dohody až po Norimberský proces. Rádio Retro startuje v pátek 13. března. Český rozhlas ho spouští jako připomínku 76. výročí vzniku Protektorátu Čechy a Morava a zároveň 70. výročí konce druhé světové války.

Unikátní nahrávky Rádia Retro připomenou období okupace a druhé světové války
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Kromě ucelených archivních snímků dostanou prostor také komentované kompilace. Jejich autory jsou například Jiří Suchý nebo Stanislav Motl. Program již osmého Rádia Retro jsme sestavili nejen z archivních snímků rozhlasu a protektorátního Reichssenderu Böhmen, ale také z nahrávek, které se před pouhými několika lety dostaly do našeho archivu z fondů Ministerstva zahraničních věcí. Jde přibližně o 700 gramodesek z produkce BBC, které se po válce ocitly v Praze,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Na nahrávkách z produkce BBC jsou jednak relace „Hlasu svobodné republiky“, ale také reportáže o československých stíhačích v Británii, o práci bombardovacích letců, pozemního personálu či projevy Jana Masaryka. Z Hlasu Ameriky pak promluví Voskovec a Werich, kteří ve svých zámořských vstupech komentovali řadu událostí včetně vyhlazení Lidic.

„Rádio Retro nabídne chronologický přehled událostí, a to už od X. Všesokolského sletu v červnu 1938, jehož dominantou byla scéna „Dobudujeme a ubráníme“. Reportérem byl statečný Franta Kocourek a více než hodinová nahrávka plná emocí posluchačům nabídne dokonalý prožitek tehdejší atmosféry v celé naší společnosti,“ řekl dramaturg a moderátor Rádia Retro Tomáš Černý.

Rádio Retro zaznamenává období okupace, heydrichiádu, Lidice a Ležáky, projevy exilové vlády i válku na území tehdejšího Sovětského svazu. Silným materiálem je záznam výslechu několika přeživších lidických dětí před norimberským tribunálem nebo rozhovor s ženou z Lidic hledající své dítě.

Internetový stream Rádia Retro bude k dispozici na stránkách www.hrdina.cz, které budou po celý rok 2015 přinášet články, kvízy a ankety na téma hrdinství ve všech různých podobách a dobách. Kromě internetu je možné Retro naladit na DAB přijímači (pozemní digitální vysílání).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…