Univerzita Karlova: Prof. Karel Janda obdržel Cenu Františka Běhounka

01.12.2017 10:16

Ekonom prof. Ing. Karel Janda, M.A., Dr., PhD obdržel Cenu Františka Běhounka 2017, kterou každoročně uděluje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Prof. Janda Cenu obdržel ex aequo (stejnou měrou) s fyzikálním chemikem prof. Ladislavem Kavanem. MŠMT tuto cenu každoročně uděluje nominované osobnosti za propagaci a popularizaci české vědy a šíření dobrého jména České republiky v Evropském výzkumném prostoru (ERA).

Univerzita Karlova: Prof. Karel Janda obdržel Cenu Františka Běhounka
Foto: ukmedia.cz
Popisek: Univerzita Karlova Praha

Prof. Karel Janda byl nominován Institutem ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK.  Nominace reflektuje Jandovo dosažení mezinárodně významných výsledků v ekonomickém výzkumu energetických zdrojů, především v zaměření na obnovitelné zdroje energie a jejich vliv na globální problémy klimatické změny a světové potravinové bezpečnosti, stejně tak jako úspěšnou účast v projektech evropské spolupráce v oblasti výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. „Významným rysem úspěšného výzkumu prof. Jandy je jeho výrazná aktuálnost a celosvětová společenská důležitost a jeho interdisciplinarita,” vysvětluje doc. Martin Gregor, PhD, ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK.

Prof. Janda, jako hlavní koordinátor dvou rozsáhlých evropských grantů ECOCEP (2014 – 2017) a GEMCLIME (2017 – 2020), dosáhl spolupráce českých vědců s evropsky i světově nejpřednějšími partnery jak v oblasti ekonomie energie globální klimatické změny, tak i v rámci celého širokého oboru ekonomie. „Unikátní je přínos prof. Jandy jakožto iniciátora, úspěšného navrhovatele a hlavního koordinátora dvou aktuálně probíhajících mimořádně rozsáhlých evropských projektů s nejprestižnějšími světovými vědeckými partnery,“ dodává doc. Gregor.

Prof. Janda získal titul Ing. z ekonomie na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) v roce 1988  a v roce 1996 úspěšně obhájil doktorskou disertaci na Center for Economics Research and Graduate Education (CERGE) na Univerzitě Karlově (UK). Od roku 2003 až do současnosti aktivně působí na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK (od roku 2011 jako vedoucí katedry mikroekonomie a matematických metod) a na katedře bankovnictví a pojišťovnictví Fakulty financí a účetnictví VŠE.

Návrhová komise Ceny Františka Běhounka za předsednictví prof. Ivana Wilhelma v letošním roce navrhla udělení Ceny za rok 2017 ex aequo (stejnou měrou) Karlu Jandovi za FSV UK a dále fyzikálnímu chemikovi panu profesoru Ladislavu Kavanovi navrženému Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Cenu oba laureáti převzali z rukou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štecha v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…